3 tips om tandbederf te voorkomen

0
3338
vrouw met tandpijn

Tandbederf is één van de meest voorkomende problemen op het gebied van orale gezondheid. De gevolgen hiervan zijn enorm. Tandbederf kan niet alleen een deuk in je zelfvertrouwen opleveren, maar veroorzaakt ook problemen met kauwen en kan zelfs leiden tot een slechtere algehele gezondheid. Kortom: genoeg redenen om tandbederf zoveel mogelijk te voorkomen. Maar hoe pak je dit aan? Is tandbederf eigenlijk wel te voorkomen? En wat gebeurt er als het gebit te slecht wordt? In dit artikel vind je alles wat je moet weten.

1.      Goede mondhygiëne

Goede mondhygiëne lijkt heel vanzelfsprekend. Toch zal ook de tandarts in Best beamen dat dit niet het geval is. Een groot deel van de bevolking moet toegeven dat ze niet altijd aan tweemaal per dag poetsen komen. Ook het gebruik van flosdraad en tandenstokers wordt vaak vergeten. Hoewel we weten hoe belangrijk goed poetsen en het verzorgen van het gebit is, schiet dit er nog regelmatig bij in. Met tandbederf tot gevolg.

Daarom is het belangrijk dat je hier routine in ontdekt. Dit is lastig als je zelf bijvoorbeeld heel onregelmatig werkt en ook nachtdiensten draait. In dat geval kun je ervoor kiezen om een standaard timer op je telefoon te zetten. Zo weet je zeker dat je tweemaal per dag poetst.

2.      Bezoek regelmatig de tandarts

Hier gaat het bij veel mensen al direct mis. Er zijn maar weinig mensen die echt trouw naar elke tandartscontrole gaan. Soms uit gemak, maar in veel gevallen ook door financiële problemen of door angst. Angst is een grote boosdoener onder de Nederlandse bevolking. We kennen allemaal wel de spookverhalen van tandartsen in de militaire dienst of de norse tandarts die je grootouder als kind had. Door de jaren heen zijn we steeds banger gemaakt voor de tandarts. Ook persoonlijke ervaringen kunnen hier een grote rol in spelen.

Toch is het belangrijk te beseffen dat de tandheelkundige techniek de laatste jaren flink is verbeterd. De meeste behandelingen zijn vrijwel pijnloos. Bijna altijd wordt een verdoving gegeven. Hierdoor is er eigenlijk nog maar weinig om bang voor te zijn. Als angst voor jou ook een grote rol speelt en daardoor de mondgezondheid in geding komt, kun je er eventueel voor kiezen om een angsttandarts te bezoeken. Deze is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met extreme angsten.

3.      Verminder suikerinname

Suikerhoudende producten kunnen enorm veel schade aanrichten. Daarom is het belangrijk om overmaat zoveel mogelijk te voorkomen. Suiker is immers één van de belangrijkste boosdoeners van tandbederf. Suiker voedt bacteriën en kan daardoor de situatie nóg erger maken.

Wat gebeurt er bij ernstig tandbederf?

Bij slechte mondverzorging kan ernstig tandbederf uiteindelijk leiden tot tandverlies. Dit zorgt ervoor dat je vroegtijdig op gebitsimplantaten of een traditioneel kunstgebit over moet gaan. Bovendien heeft het grote gevolgen voor het zelfvertrouwen. Enorm veel tandbederf is een veel minder fraai gezicht. Hierdoor kan je je schamen om te lachen en ervaar je misschien problemen bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Daarom is het belangrijk om niet te lang te wachten en direct in te grijpen. Bij een te ernstige situatie zal de tandarts zelf voorstellen doen om het probleem zo goed als mogelijk op te lossen.