5 jaar langer leven: zo doe je dat

3
867

Wil jij je leven met 5 jaar verlengen? Zweedse onderzoekers hebben ontdekt welke dingen je kan doen om nog langer te leven. Het leuke van de ontdekkingen is dat het ook werkt als mensen op oudere leeftijd pas beginnen met deze levensstijl.

Wil jij je leven met 5 jaar verlengen? Zweedse onderzoekers hebben ontdekt welke dingen je kan doen om nog langer te leven. Het leuke van de ontdekkingen is dat het ook werkt als mensen op oudere leeftijd pas beginnen met deze levensstijl. Ze leven dan alsnog langer.

Het idee dat je als oudere best wat meer mag snoepen en rustig aan mag doen gaat niet op. Ook op hoge leeftijd loont het nog steeds om op je gezondheid te letten. Het was al bekend dat dingen zoals overgewicht, roken en veel drinken een duidelijk effect hebben op het sterftecijfer van oudere mensen. Maar er was nog nooit onderzocht welke factoren er nou een positief effect hebben op het sterftecijfer.

Onderzoek leven 75-jarigen

Een team van onderzoekers in Zweden besloten de proef op de som te nemen. Ze volgden 1.800 mensen boven de 75 gedurende 18 jaar, van 1987 tot 2005. Ze letten op de levensstijl van deze mensen, zoals hun eetpatroon en hoeveel beweging ze kregen. Maar ook werd er gelet op hoe ze hun vrije tijd doorbrachten, en hoe hun sociale leven eruit zag. Een gezonde levensstijl bleek bij de 75-jarige vrouwen 5 jaar toe te voegen aan hun leven, en bij mannen zelfs 6 jaar.

Gedurende die 18 jaar ging 92% van de deelnemers dood. De helft van de deelnemers werd ouder dan 90 jaar. Overlevenden waren vaker vrouw, hoog opgeleid, ze leefden gezonder, hadden een uitgebreide sociaal netwerk en deden vaker mee aan vrijetijdsactiviteiten.

Leefstijl en levensverwachting

Uit het onderzoek blijkt dat rokers een jaar eerder doodgingen dan niet-rokers. Mensen met roken gestopt waren, hadden even veel kans om langer te leven als mensen die nooit gerookt hadden. Dit wijst erop dat stoppen met roken ook op latere leeftijd nog zin heeft.

Voor de vrijetijdsbesteding gold hoe vaker mensen lichamelijk actief waren, hoe langer ze leefden. De gemiddelde leeftijd van deelnemers die regelmatig zwommen, wandelden of gymnastiek deden was twee jaar hoger dan de mensen die vooral inactief door het leven gingen.

Over het algemeen was de leeftijd van mensen met een laag risico profiel (gezonde levensstijl, deelname aan minstens één sportieve activiteit, en een uitgebreid sociaal netwerk) 5.4 jaar hoger dan mensen met een hoog risico profiel (ongezonde levensstijl, geen deelname aan sportactiviteiten, een klein sociaal netwerk). Zelfs mensen die 85 jaar of ouder waren en chronische gezondheidsproblemen hadden, leefden 4 jaar langer als ze een laag risico profiel hadden vergeleken met soortgelijke ouderen met een hoog risico profiel.

We kunnen dus concluderen dat het ook voor mensen ouder dan 75 nog verstandig is om te blijven sporten, te stoppen met roken en op de voeding te letten.

Bron: artikel Sciencedaily

3 REACTIES