5 kilo afvallen kan klachten menopauze doen afnemen

0
689

Opvliegers en zweterige nachten: vrouwen in de overgang hebben vaak last van deze vervelende symptomen. Het laatste onderzoek uit Amerika wijst er nu op dat het verliezen van overtollig gewicht kan helpen bij het tegengaan van deze klachten.


Opvliegers
en zweterige nachten: vrouwen in de overgang hebben vaak last van deze vervelende symptomen. Het laatste onderzoek uit Amerika wijst er nu op dat het verliezen van overtollig gewicht kan helpen bij het tegengaan van deze klachten.

In het onderzoek werd gekeken naar 17.473 vrouwen die allemaal in de overgang zaten en geen hormoontherapie ondergingen. Ze volgden een vetarm dieet van fruit, groenten, volkoren brood, ontbijtgranen, rijst en pasta. Vergeleken met de vrouwen die niet of weinig waren afgevallen, hadden de vrouwen die 5 kilo of meer afvielen minder opvliegers en minder last van nachtelijk zweten in het jaar nadat ze waren afgevallen.

Dit resultaat kan ertoe leiden dat dokters hun patiënten eerst vragen af te vallen voordat ze hormoontherapieën voorschrijven.

Gewichtsverlies

De onderzoekers van de particuliere gezondheidszorginstelling Kaiser Permanente denken dat het
gewichtsverlies dit positieve effect heeft doordat het de aanwezigheid van bepaalde hormonen vermindert. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de symptomen.

Vrouwen met overgewicht produceren over het algemeen meer oestrogeen, een hormoon dat opvliegers en zweetaanvallen verergert. Ook denken experts dat overtollig lichaamsvet het moeilijk maakt om weer af te koelen na een opvlieger.

Overgang

Hoofdonderzoekster Candyce Kroenke zei dat de oorzaak van het effect van afvallen nog niet helemaal duidelijk is: “Opvliegers en nachtelijk zweten wordt naar we nu begrijpen veroorzaakt door een ingewikkeld samenspel tussen veranderende hormoonspiegels, het deel van de hersenen dat de lichaamstemperatuur regelt, chemicaliën en receptoren in de hersenen, en de bloedvaten en zweetklieren. Het verliezen van gewicht, vooral in de vorm van vet in plaats van spierweefsel, kan helpen om overgangsklachten te verlichten.”

De veiligheid van hormoontherapieën werd in twijfel getrokken toen het in 2002 werd gelinkt aan borstkanker. Daarna werden deze onderzoeken echter weerlegd.

Zie ook:

De werking van hormonen

Overgang maakt vrouwen echt vergeetachtig

Leeftijd overgang te voorspellen