6,5 miljoen Nederlanders kampen met overgewicht

0
743

6,5 miljoen Nederlanders kampen met matig of ernstig overgewicht. Dat komt neer op 41 procent van onze bevolking. 1,5 miljoen mensen heeft last van ernstig overgewicht.

6,5 miljoen Nederlanders kampen met matig of ernstig overgewicht. Dat komt neer op 41 procent van onze bevolking. 1,5 miljoen mensen heeft last van ernstig overgewicht.

Toename overgewicht

Sinds de jaren ’80 is het aantal mensen met overgewicht aanzienlijk toegenomen. In het begin van de jaren ’80 had 27 procent van de Nederlanders overgewicht. Dat percentage is nu gestegen tot 41 procent.

Kinderen te zwaar

Ook kinderen worden steeds zwaarder. Van de kinderen en jongeren tussen de 4 en 20 jaar had in 2009/2011 bijna 11 procent matig overgewicht. In de jaren ’80 was dit ongeveer 7 procent. Het aantal kinderen met ernstig overgewicht nam in deze periode niet veel toe en is momenteel 2,5 procent.

Volwassen ernstig overgewicht verdubbeld

In de jaren ’80 was het percentage volwassenen met ernstig overgewicht 5 procent. Nu is dat bijna 12 procent. Dit is een ruime verdubbeling waar we ons zorgen over zouden moeten maken. Het matig overgewicht onder volwassenen nam ook toe, van 28 naar 36 procent.

Meer dan de helft 40- plus mannen overgewicht

Bij 40- plus mannen heeft meer dan de helft overgewicht. Bij vrouwen loopt de gewichtstoename geleidelijk op met de leeftijd. Mannen zijn vaker te zwaar dan vrouwen. Toch komt ernstig overgewicht wat vaker voor bij oudere vrouwen dan bij oudere mannen.

Heb ik overgewicht?

Wil je weten of jij op het goede gewicht zit? Bereken dan je BMI in onze BMI meter.

De BMI (Body Mass Index) –meter geeft een verhouding weer tussen je gewicht en de lengte van je lichaam. Door middel van de BMI meter kun je zien of jij op het juiste gewicht zit. Met één druk op de knop zie je wat je BMI-waarde is en wat deze inhoudt.

Wij geven je tips op je BMI-waarde te verbeteren of op peil te houden.

Tips van een diëtist

Lees ook eens de artikelen van diëtist Valesca. Zij is al ruim 10 jaar werkzaam als (kinder) diëtist en bovendien zelf ervaringsdeskundige op het gebied van overgewicht. In haar artikelen geeft zij praktische tips en adviezen om gewicht te verliezen en je eetgedrag te veranderen.

Zo krijg je eetbuien onder controle

Ben jij een emotionele eter? Dit helpt

Tips tijdens de zoete decembermaand