Aantal herseninfarcten daalt niet

0
687
Hersenen trainen

 

Patiënten overleven een herseninfarct vaker, maar het aantal nieuwe herseninfarcten daalt niet. Dat toont een onderzoek van het UMC Utrecht aan.

Voor het onderzoek werden de gegevens uit doodsoorzaakstatistieken van het CBS en het Nederlandse nationale registratie van ziekenhuisopnamen geanalyseerd.
Sinds 1980 blijken elk jaar minder mensen te overlijden aan de gevolgen van een herseninfarct. In 1980 overleden bijvoorbeeld zo’n 700 mensen tussen de 75 en 84 jaar per 100.000 aan een herseninfarct. In 2010 waren dat er nog slechts 300.

Aantal herseninfarcten daalt niet

Maar het aantal nieuwe patiënten met een herseninfarct neemt niet af. Jaarlijks krijgen meer dan 20.000 mensen in Nederland voor de eerste keer een herseninfarct. Momenteel moeten meer dan 100.000 mensen in Nederland met de gevolgen van een herseninfarct leven. Zij hebben vaak last van slikproblemen, geheugenstoornissen, concentratieproblemen of moeite met spreken.

Onderzoeker Ilonca Vaartjes van het UMC Utrecht zegt: ”Ik denk dat we herseninfarcten op een andere manier moeten benaderen. We moeten vooral proberen de ziekte te voorkómen. Daar valt de grootste winst te halen, zowel in de kwaliteit van leven als economisch.”
Eén van de belangrijkste oorzaken van een herseninfarct is een hoge bloeddruk. Lees in dit artikel tips om een hoge bloeddruk tegen te gaan.

Bron: artikel – UMC Utrecht