Het aantal mensen met kinkhoest is in de eerste maanden van dit jaar fors gestegen. Dat meldt de NOS. Kinkhoest is een besmettelijke infectieziekte van keel, luchtpijp en neus die wordt veroorzaakt door de Bordetella pertussis bacterie. Besmetting vindt plaats van mens op mens door hoesten en niezen.
Het aantal mensen met kinkhoest is in de eerste maanden van dit jaar fors gestegen. Dat meldt de NOS.
Kinkhoest is een besmettelijke infectieziekte van keel, luchtpijp en neus die wordt veroorzaakt door de Bordetella pertussis bacterie. Besmetting vindt plaats van mens op mens door hoesten en niezen.
In sommige regio’s is het aantal besmettingen met kinkhoest ten opzichte van vorig jaar verdubbeld tot verviervoudigd. In Limburg zijn er nu meer dan 200 gevallen bekend. Een jaar geleden waren dit er 31.
Besmetting
Het RIVM ziet al jaren een toename in het aantal bestemmingen met kinkhoest. Vooral volwassenen bij wie de vaccinatie is uitgewerkt kunnen anderen makkelijk besmetten. Het RIVM denkt ook dat de bacterie die de besmetting veroorzaakt verandert. Hierdoor biedt de reguliere vaccinatie minder bescherming.
Meer over kinkhoest
Kinkhoest begint vaak met koorts, een hardnekkige verkoudheid en een droge hoest. De hoestbuien met taai slijm worden heviger en volgen kort op elkaar. Ook heeft de patiënt een lange, gierende ademhaling. Door de hoestbuien kan iemand met kinkhoest het erg benauwd krijgen en zelfs blauw aanlopen en overgeven.
Jaarlijks worden 200 tot 300 mensen opgenomen in het ziekenhuis met kinkhoest. Vaak zijn dit jonge kinderen.
Kinderen worden tegen kinkhoest ingeënt als ze 2, 3, 4 en 11 maanden oud zijn. Ook als ze 4 jaar zijn krijgen ze nog een DKTP-prik. Die vaccinaties bieden vier tot twaalf jaar bescherming. Vooral voor pasgeborenen kan kinkhoest gevaarlijk zijn.
Lees hier meer over kinkhoest.