Aantal nieuwe mazelengevallen flink afgenomen

0
640
Aantal nieuwe mazelengevallen flink afgenomen
Aantal nieuwe mazelengevallen flink afgenomen

Het aantal nieuwe mazelengevallen is de afgelopen week flink afgenomen. Ten opzichte van de week ervoor is het aantal nieuwe meldingen gehalveerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het RIVM heeft gepubliceerd.Het aantal nieuwe mazelengevallen is de afgelopen week flink afgenomen. Ten opzichte van de week ervoor is het aantal nieuwe meldingen gehalveerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het RIVM heeft gepubliceerd.

Nieuwe mazelengevallen

De afgelopen week zijn er 64 nieuwe meldingen bijgekomen. De week ervoor waren dit er nog 127.  Sinds 1 mei 2013 hebben in totaal 1226 mensen de mazelen gekregen in Nederland. Maar volgens het RIVM ligt dit aantal in werkelijkheid veel hoger, omdat niet iedereen die besmet is een bezoek brengt aan de huisarts.

Ziekenhuis

De afgelopen week werden zeven mensen met mazelen opgenomen in het ziekenhuis. Tien gezondheidsmedewerkers hebben ook de ziekte opgelopen, waarschijnlijk tijdens hun werk.  Het RIVM verwacht in het najaar het hoogtepunt van de epidemie.

Mazelen

Sinds 1976 krijgen alle kinderen een vaccinatie tegen de mazelen. De meeste Nederlanders zijn dus beschermd tegen deze ziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Het is een zeer besmettelijke infectieziekte. Een kind kan wel tien andere personen besmetten die geen vaccinatie hebben gehad of de mazelen nooit eerder hebben gehad.

Besmetting vindt plaats via druppeltjes die met hoesten en niezen worden verspreid. De besmettelijke periode is van 4 dagen vóór tot 4 dagen na het ontstaan van de huiduitslag. Deze huiduitslag ontstaat ongeveer tien dagen na de besmetting.

Symptomen van de mazelen zijn

• Hoge koorts
• Verkoudheid
• Huiduitslag (vlekjes)
• Rode ogen
• Soms een oorontsteking of longontsteking

Bron: RIVM