Mensen die op dieet zijn vermijden de aardappel omdat het je dik zou maken. Maar uit onderzoek blijkt nu dat aardappels geen dikmakers zijn.
Mensen die op dieet zijn vermijden de aardappel omdat het je
dik zou maken. Maar uit onderzoek blijkt nu dat aardappels geen dikmakers zijn.
De aardappel bevat veel vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Het bevat
zelfs meer vitamines dan andere gezonde groente en fruitsoorten als bananen,
avocado’s, noten en broccoli.
Aardappel geen
dikmaker
Een gepofte aardappel bevat vijfenhalf keer meer vezels dan
een banaan en heeft evenveel vitamine C als 3 avocado’s. Een onderzoek van
vorig jaar toonde al aan dat het eten van aardappelen de bloeddruk verlaagt en
dat dit je niet dikker maakt.
De bereiding van de aardappelen kan er wel voor zorgen dat
het een dikmaker wordt. Denk aan aardappelen in de vorm van chips en friet. Ook
als je de aardappelen bakt worden er veel vetten opgenomen. Door
voedingsspecialisten wordt aanbevolen om ongeveer 150 tot 250 gram aardappelen
per dag te eten. Als je 200 gram aardappelen kookt, bevat dit ongeveer 150
calorieën. 200 gram rijst of pasta heeft ongeveer 250 calorieën en een klein
bakje friet zonder saus bevat zelfs 700 calorieën.
Supervoeding
De onderzoekers analyseerden de voedselinname van 876
kinderen en 948 volwassenen. Hieruit blijkt dat het mineraal selenium veel
voorkomt in de aardappel. Er zit in 1 aardappel meer selenium dan in de
hoeveelheid noten en zaden die kinderen tijdens hun jeugd eten.
Voedingsspecialist Sian Porter zegt: “Het is
belangrijk om gevarieerd te eten, maar soms verkiezen mensen nieuwe producten
boven traditionele producten als de aardappel. Dit terwijl de nieuwe
‘supervoeding’ vaak veel duurder is dan de aardappel.”
Lees ook:
– Diner
– Paarse aardappel verlaagt hoge bloeddruk