ABSI: De nieuwe meettechniek voor overgewicht

0
908
pre-diabetes

Onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om overgewicht te meten. A Body Shape Index (ABSI) is een combinatie van de al bestaande Body Mass Index (BMI) met de middelomvang en vertoont een beter verband met sterftecijfers dan deze individuele methoden.

Onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om overgewicht te meten. A Body Shape Index (ABSI) is een combinatie van de al bestaande Body Mass Index (BMI) met de middelomvang en vertoont een beter verband met sterftecijfers dan deze individuele methoden. Hierdoor kan de ABSI gebruikt worden om het risico op een vroegtijdige dood vast te stellen.

Meetmethode

14.000 Amerikaanse volwassenen werden onderzocht als deel van een groter onderzoek. De onderzoekers analyseerden de gegevens en ontwikkelden zo het nieuwe systeem. Waar de BMI kijkt naar de totale lichaamsvorm van mensen en zo bepaalt of ze overgewicht hebben, meet ABSI vooral het buikvet. Buikvet wordt gerelateerd aan een aantal gezondheidsproblemen zoals een hoog cholesterol, insulineresistentie en een hoge bloeddruk. Een hoog ABSI betekent een veel buikvet, en een hoger risico op vroegtijdig overlijden.

ABSI en buikvet

“Ik verwacht dat advies dat gegeven wordt op basis van ABSI in plaats van middelomtrek veel bruikbaarder zal zijn, omdat ABSI de gegevens van de middelomtrek afzet tegen de hoogte en het gewicht om zo de lichaamsvorm te bepalen” zegt Nir Krakauer, één van de onderzoekers. “Een hoog ABSI kan bepalen of mensen een ongezonde lichaamsvorm hebben ondanks dat hun gewicht en middelomtrek binnen de normale normen vallen. Deze mensen kunnen profiteren van een gezond dieet en veranderingen in hun levensstijl”.

BMI en middelomtrek

“We wisten al dat BMI de lichaamssamenstelling niet aantoonde. Dat was altijd al het zwaktepunt” zei Keith Ayoob, professor pediatrie aan het Albert Einstein College of Medicine in New York. “Middelomtrek, zonder BMI, relateert goed aan het sterftecijfer en voorspelt gevaar voor de gezondheid.” Hij voegde echter toe: “We gaan BMI niet afschaffen. Het is een algemene tool die erg makkelijk te gebruiken is. Het is te simpel om weg te doen.”

De onderzoekers schrijven dat het te vroeg is om te weten of het verlagen van de ABSI het sterftecijfer naar beneden kan krijgen, maar professor Ayoob zei dat buikvet verliezen een goede manier is om te beginnen. “Buikvet is de oorzaak van allerlei gezondheidsproblemen, dus het is niet alleen belangrijk om af te vallen, maar ook om je middelomtrek te verkleinen”.

Om je eigen BMI te meten, kun je naar onze BMI tool.