“Acht glazen water per dag wel gezond”

Het drinken van acht glazen water per dag is wel gezond. Tenminste, dat zegt het Koninklijk Verbond van de Industrie van Waters en Frisdranken (VIWF), in een reactie op de controversiële uitspraken van de Britse arts Margaret Mc Cartney, die acht glazen water per dag afdeed als ‘klinkklare nonsens’. Dit meldt de krant Het Laatste Nieuws (HLN).

In een wetenschappelijk essay liet McCartney weten dat de positieve effecten van water op ons lichaam niet wetenschappelijk zijn aangetoond. Bovendien zijn ze volgens haar overdreven door organisaties met economische belangen. Ook beweert McCartney dat het drinken van grote hoeveelheden water kan leiden tot slapeloosheid, nierschade en een gevaarlijke daling van het zoutgehalte in ons lichaam.

VIWF Het VIWF is het echter met deze uitspraken niet eens. Zo laten zij weten: ‘De persoonlijke opinie van McCartney druist in tegen het algemeen aanvaard wetenschappelijk gefundeerd standpunt dat onomwonden het belang aantoont van voldoende water drinken. ‘

De organisatie wijst erop dat een persoon vanaf 14 jaar, afhankelijk van het weer en de fysieke inspanningen, tot 2,5 liter water per dag nodig heeft om het waterverlies via zweet en urine te compenseren. Ongeveer 1 liter water wordt via het voedsel ingenomen en de rest zal via de drank ingenomen moeten worden.

Ook het Belgische Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan raadt mensen aan om 1,5 liter per dag te drinken. Zo laten zij weten: ‘Een tekort aan water kan mentale prestaties en verstandelijke functies aantasten en tot vermoeidheid en hoofdpijn leiden. Zes tot acht glazen water per dag zou rug- en gewrichtsklachten kunnen verminderen voor 80 procent van de personen die last hebben van deze aandoeningen.’

Lees 1 reactie

Één reactie

  • marcel

    nu moet je ook weten wat je wil .. wel ,niet,wel,niet .. ut zal wel

Geef een reactie