Afslanken? Het ideale eetdagritme

0
1139

Heb jij soms ook het idee dat je dag te kort is? Ben je bezig met afslanken en weet je soms niet goed op welke momenten je nu het beste kunt eten? Als je een eetdagritme aanhoudt, kan je meer uit je dag halen en je houdt er goed eetgedrag aan over.

Heb jij soms ook het idee dat je dag te kort is? Ben je bezig met afslanken en weet je soms niet goed op welke momenten je nu het beste kunt eten?

Als je een eetdagritme aanhoudt, kan je meer uit je dag halen en je houdt er goed eetgedrag aan over. Dit zorgt er weer voor dat je over de dag verdeelt meer energie hebt, het afslanken beter verloopt en je minder pieken en dalen hebt in je bloedsuikerspiegel.

We delen de dag op in ochtend, middag en avond en leggen per dagdeel uit wat je het beste kunt doen.

Ochtend
Na ongeveer 8 à 9 uur slapen heeft je lichaam weer nieuwe brandstof nodig. Je koolhydraatopslag is op en je lichaam heeft nieuwe energie nodig om de dag te starten. Als je op zo’n moment niet gaat eten gaat je lichaam energie uit je spieren halen. Dat wil je natuurlijk niet. Het is daarom belangrijk binnen een uur na het opstaan te ontbijten. Met een gezond ontbijt functioneer je namelijk beter, je brengt je stofwisseling op gang, je voelt je fitter en je grijpt minder snel naar snacks de rest van de ochtend.

Tanden poetsen
Zoals we al eerder hadden aangegeven tast fruit je tanden aan . Dus als je fruit hebt gegeten bij het ontbijt, wacht dan een halfuur voordat je je tanden gaat poetsen. Het glazuur is namelijk kwetsbaar voor erosie op dit moment.

Daglicht
Zo vroeg op de dag is het belangrijk dat je een beetje daglicht meepikt. In de wintermaanden hebben we dit gemist, waardoor we over het algemeen met een duf gevoel op kantoor zitten. Daglicht zorgt er voor dat je lichaam overdag geen melatonine (slaaphormoon) aanmaakt. Dus deze aankomende lente en zomer moeten we lekker gebruik maken van het daglicht zodat we overdag fris en fruitig zijn.

Midden op de ochtend
Rond deze tijd kun je je het best concentreren, werkt je geheugen optimaal en kun je je goed concentreren. Dit is de beste periode om je met moeilijke problemen bezig te houden. Vergeet niet rond dit tijdstip een stukje fruit of een klein tussendoortje te eten. Dit zorgt er weer voor dat je niet uitgehongerd bij de lunch aankomt en je volpropt met alles wat op tafel staat.

Middag
Rond de middag uurtjes, zo tegen twaalf, werkt je spijsverteringsstelsel het beste. Een lichte lunch met eiwitten en koolhydraten zorgt ervoor dat je de komende uren geen honger hebt. Wat volkorenbrood, tonijn of magere vleeswaren met sla en een stuk fruit is ideaal. Als je tussendoor honger krijgt, kun je best nog een stukje fruit of een klein tussendoortje eten, maar in andere gevallen is dat niet nodig.

Niet dutten maar lopen
Wanneer je lunch verteerd is, dat is over het algemeen rond een uur of drie, kun je je suf voelen. Dit komt omdat er veel bloed naar je maag en minder naar de hersenen gaat. Je kunt dan beter geen dutje doen omdat dit je nachtrust kan verstoren. Een korte wandeling is wel goed.

Tussendoortje
Rond dit tijdstip kun je het best nog een stukje fruit of een tussendoortje eten om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Dit zorgt ervoor dat je ook het laatste uurtje werk/huishouden energie hebt.

Sporten
Zo tussen 5 uur en half 6 is je lichaamstemperatuur het hoogst, waardoor je meer spiersterkte, flexibiliteit en uithoudingsvermogen hebt. Het ideale moment om te sporten dus.
Dus verruil het saaie kantoor of de bank voor de sportschool en train die overige vetrolletjes er productief vanaf!

Avond
Ook in de avonduurtjes zijn er dingen waar je op moet letten. Rond de klok van 7 kan je lever namelijk het beste alcohol verwerken. Als je alcohol wilt drinken kun je dus het beste nu een glaasje nemen. Bij meer dan twee glazen verstoor je je innerlijke klok, wat tot slaaploosheid kan leiden.

Avondeten
Probeer iedere dag rond hetzelfde tijdstip avond te eten. Het is namelijk zo dat als je onregelmatig eet je sneller aankomt, omdat je dan op de raarste momenten weer honger krijgt en extra gaat snoepen. Het beste is te stoppen met eten twee à drie uur voor je gaat slapen, vermijd te veel suiker omdat dit je wakker houdt en je bloedsuikerspiegel verstoort.

Bedtijd
Om een uur of negen begint je lichaam slaapverschijnselen te vertonen. Je begint te gapen en je lichaam wordt langzaam aan steeds een stukje slomer. Dit is de beste periode om aan je slaaproutine te beginnen. Dit helpt je te ontspannen, wat goed is voor je nachtrust. Je begint hier best een uur voor je gaat slapen mee. Het beste voor je welzijn is elke dag op hetzelfde tijdstip wakker te worden en te gaan slapen.

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Valtaf.nl