Alcohol beschermt vrouwen tegen broze botten

0
1462

Hou je wel van een glaasje wijn bij het eten? Dan is er goed nieuws! Onderzoekers aan de Oregon State Universiteit hebben ontdekt dat het drinken van één of twee glazen wijn of bier per dag een goed effect heeft op de botten van vrouwen na de overgang. Het risico op het ontwikkelen van osteoporose werd duidelijk lager.

Osteoporose wordt veroorzaakt doordat botten hun massa verliezen, en daardoor gevoelig zijn voor breuken. De bottenziekte wordt geassocieerd met hormonale veranderingen na de menopauze.

Osteoporose

Onderzoekers vonden bewijs van het positieve effect van gematigd drankgebruik bij 40 vrouwen na de overgang die geen geschiedenis hadden van osteoporose. Alle vrouwen dronken regelmatig één of twee alcoholische dranken per dag.

Gedurende een periode van twee weken stopten de vrouwen met drinken. In die periode werd vastgesteld dat het proces waarbij bot wordt afgebroken en vervangen, bij hen sneller ging. Dit is een van de oorzaken van osteoporose. Toen de vrouwen na die twee weken weer begonnen met drinken, ging het botafbraakproces na een dag alweer langzamer.

Gematigd alcohol drinken

“Gematigd drinken als onderdeel van een gezonde levenswijze, met een goed dieet en voldoende beweging, kan goed zijn voor je botten, vooral voor vrouwen na de menopauze,” zei onderzoekster Dr. Urzula Iwaniec van de Oregon State University.

Veel medicijnen die botverlies moeten tegenhouden zijn duur en hebben ongewenste bijwerkingen” zeiden de onderzoekers. Hoewel overmatig alcoholgebruik schadelijk is, kunnen één of twee glazen per dag dus gezond zijn, concludeerden ze.

Dr. Russell Turner, directeur van het Biologisch Laboratorium van de Oregon State Universiteit, zei: “Iedereen verliest bot als ze ouder worden, maar niet iedereen ontwikkelt osteoporose. Door te achterhalen waardoor botten gezond blijven, kunnen we mensen helpen goede keuzes te maken voor hun gezondheid”.

Dit onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Menopause, komt een dag nadat een Zweeds team aantoonde dat drie glazen wijn per week het risico op sommige vormen van artritis bij vrouwen halveert.

Hoewel het dus gezond is om één of twee glazen wijn of bier te drinken, is het slecht om te veel alcohol te drinken. Voor vrouwen wordt aangeraden niet meer dan één glas per dag te drinken, voor mannen niet meer dan twee glazen. Gevolgen van te veel drinken kunnen zijn: leverziekten, hartproblemen, en doordat hersencellen worden afgebroken bijvoorbeeld problemen met het geheugen en het concentratievermogen.