Allergeenvrije voeding helpt niet tegen allergie

0
800

Nieuwe voedingsproducten helpen nauwelijks om problemen met voedselallergieën op te lossen. Dit komt doordat voedsel nooit gegarandeerd allergeenvrij is en allergiepatiënten vaak extreem voorzichtig zijn. Dat concludeert dr. Margreet van Putten van de leerstoelgroep Marktkunde & Consumentengedrag van de Wageningen Universiteit in haar proefschrift.



Allergeenvrije voeding helpt niet
tegen allergie

Dat concludeert dr. Margreet van Putten van de leerstoelgroep
Marktkunde & Consumentengedrag van de Wageningen Universiteit in haar
proefschrift.

Notenallergieën, maar ook overgevoeligheid voor bepaalde fruitsoorten zoals appels en kiwis, komen relatief veel voor. Met kruisingen,
genetische modificatie of doorstralen met gammastraling zouden de
allergieopwekkende stoffen, allergenen, zodanig kunnen veranderen dat ze geen
allergische reactie meer veroorzaken. Zo ontwikkelde Wageningen UR de santana,
een hypoallergene appel die ook mensen met een milde appelallergie kunnen eten.

Echter, juist mensen met een voedselallergie zien de nieuwe voedingsproducten niet erg
zitten. Waarschijnlijk omdat allergiepatiënten veel voorzichtiger en
sceptischer zijn. Terecht, vindt Van Putten. Minuscule sporen van voedsel
kunnen een zeer allergische reactie veroorzaken met soms de dood tot gevolg.

Extreme gevoeligheid

Het probleem van het
nieuwe voedsel ligt volgens Van Putten dan ook vooral in die extreme
gevoeligheid van allergiepatiënten; voedsel kan nooit 100 procent allergeenvrij
zijn. Daardoor kan de ontwikkeling van hypoallergeen voedsel slechts
allergiepatiënten met een milde allergie helpen.

Nieuwe voedingsproducten helpen nauwelijks om problemen
met voedselallergieën op te lossen. Dit komt doordat voedsel nooit gegarandeerd
allergeenvrij is en allergiepatiënten vaak extreem voorzichtig zijn. Dat concludeert dr. Margreet
van Putten van de leerstoelgroep Marktkunde & Consumentengedrag van de
Wageningen Universiteit in haar proefschrift.

Notenallergieën, maar ook overgevoeligheid voor bepaalde fruitsoorten zoals appels
en kiwis, komen relatief veel voor. Met kruisingen, genetische modificatie of
doorstralen met gammastraling zouden de allergieopwekkende stoffen, allergenen,
zodanig kunnen veranderen dat ze geen allergische reactie meer veroorzaken. Zo
ontwikkelde Wageningen UR de santana, een hypoallergene appel die ook mensen
met een milde appelallergie kunnen eten.

Echter, juist mensen met een voedselallergie zien de nieuwe voedingsproducten
niet erg zitten. Waarschijnlijk omdat allergiepatiënten veel voorzichtiger en
sceptischer zijn. Terecht, vindt Van Putten. Minuscule sporen van voedsel
kunnen een zeer allergische reactie veroorzaken met soms de dood tot gevolg.

Het probleem van het nieuwe voedsel ligt volgens Van Putten
dan ook vooral in die extreme gevoeligheid van allergiepatiënten; voedsel kan
nooit 100 procent allergeenvrij zijn. Daardoor kan de ontwikkeling van
hypoallergeen voedsel slechts allergiepatiënten met een milde allergie helpen.

Bron: gezondheidsnet.nl