Allergie gerelateerd aan sekse ouder en kind

0
799

Dokters hebben ontdekt dat het risico dat een kind een allergie ontwikkelt dubbel zo groot is als een ouder van hetzelfde geslacht de allergie ook heeft gehad.

Dokters hebben ontdekt dat het risico dat een kind een allergie ontwikkelt dubbel zo groot is als een ouder van hetzelfde geslacht de allergie ook heeft gehad.

Professor Hasan Arshad, allergie en immunologie consultant in het Southampton General Hospital stelde vast dat allergieën zoals astma en eczeem niet eenvoudig erfelijk zijn, maar ook gerelateerd zijn aan sekse.

“We weten al tientallen jaren dat allergie een familiekwaal is en vaak werd gedacht dat moederlijke invloeden groter waren dan die van de vader, doordat de moeder zo dicht bij het kind staat. Wij hebben echter ontdekt dat allergie overerfelijk is van moeder op dochter en van vader op zoon” zei Professor Arshad.

Onderzoek allergie

Het onderzoeksteam keek naar 1456 patienten die 23 jaar daarvoor bij de geboorte waren geworven voor het onderzoek. Er werd vastgesteld dat het risico op astma bij jongens alleen verhoogd was als hun vader er ook last van had. Omgekeerd was het risico voor dochters dubbel zo groot als de moeder astma had, maar dit gold niet voor haar zoons. Dezelfde cijfers werden gevonden voor eczeem: 50 procent meer risico voor kinderen van hetzelfde geslacht als de ouder die er last van had.

“In het verleden hebben de studies die keken naar het effect van allergie van de vader hun data niet opgedeeld op basis van het geslacht van het kind, omdat aangenomen werd dat de invloed van vader en moeder op allergie bij het kind gelijk was, of het nou om een jongetje of een meisje ging” aldus Professor Arshad.

Gerelateerd aan geslacht

Arshad: “Met deze baanbrekende bevindingen zouden we nu een verandering moeten zien in de manier waarop we de gezondheidsrisico’s voor een kind bepalen. We zouden bij meisjes naar de allergie-geschiedenis van haar moeder moeten vragen en bij jongetjes naar die van hun vader.”

“Ook heeft dit onderzoek ons erop gewezen dat de genetische kant van allergie nog beter onderzocht moet worden. Als we weten waarom het afhankelijk lijkt te zijn van geslacht kunnen we misschien manieren vinden om allegie en andere sekse-gerelateerde ziektes te voorkomen”, aldus Arshad

bron: Dailymail