Aspirine gebruiken als bloedverdunner?

aspirine bloedverdunner

Het gebruik van bloedverdunners is niet voor iedere patiënt geschikt. Een mogelijk en bovendien goedkoop alternatief is het slikken van een aspirine. Uit onderzoek is gebleken dat Aspirine ook stoffen bevat die het bloed verdunnen, waardoor de kans op een bloedprop wordt verkleint.

Bloedverdunner

Eén van de grootste zorgen voor mensen met hart- en vaatziekten zoals trombose is de kans op het ontstaan van een bloedprop in de aderen waardoor het bloed minder tot niet kan circuleren. De gevolgen hiervan kunnen, zoals je je misschien ook wel kunt voorstellen, desastreus zijn.

Normaliter zal je dokter een recept geven voor bloedverdunners. Deze antistollingsmiddelen zorgen ervoor dat je bloed wordt verdunt en minder snel zal klonteren waardoor het kans op het ontstaan van een bloedprop vermindert wordt.

Aspirine

Helaas is het gebruik van bloedverdunners niet voor iedere patiënt geschikt. In sommige gevallen zijn de bijwerkingen van deze antistollingsmiddelen te extreem of heeft de patiënt ook last van andere aandoeningen die erger worden bij het gebruik van antistollingsmiddelen.

Een mogelijk en bovendien goedkoop alternatief is het slikken van een aspirine. Aspirine bevat ook stoffen die het bloed verdunnen, waardoor de kans op een bloedprop wordt verkleint. Het slikken van aspirine is tevens een goed advies als je bang bent voor een hartinfarct of een andere hartaandoening.

Uit meerdere onderzoek is gebleken dat aspirine, in beperkte mate, de functie van een antistollingsmiddel overneemt. De onderzoekers raden niet aan om antistollingsmiddelen die door de dokter zijn voorgeschreven links te laten liggen, maar het slikken van aspirine nadat de patiënt 6 – 12 maanden antistollingsmiddelen heeft ingenomen is een relatief veilige en goedkope manier om nieuwe problemen te voorkomen.

Lees 2 reacties

2 reacties

  • Anoniem

    Onbegrijpelijk, dat dit als iets nieuws wordt vermeld. Ik slik al meer dan twintig jaar een in water opgelost opgelost asperinetabletje van 80 mg.

    • masterton

      Ze bedoelen hiermee, dat het niet altijd verstandig hoeft te zijn om aspirine te slikken, bv. Als je van jezelf al heel dun bloed hebt, kan je beter geen aspirine slikken, want anders krijg je bij de eerste stoot tegen je been een blauwe plek van hier tot Tokyojood!!

Geef een reactie