Baas betaalt voor overgewicht werknemers

0
1257

 

Amerikaanse bedrijven willen geld betalen als hun werknemers met overgewicht op dieet gaan. Ze hebben er zelfs een bonus voor over als de werknemers iets aan hun overgewicht gaan doen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Pennsylvania’s Center for Health.

Overgewicht is in Amerika al jaren een ernstig probleem. Tweederde van de Amerikanen heeft last van overgewicht. Een kwart kampt zelfs met obesitas. Wanneer het aantal Amerikanen met overgewicht toeneemt kost dat het bedrijfsleven een vermogen. Het leidt tot zowel meer ziekteverzuim als een vervroegde uittreding uit het arbeidsproces.

Een voorbeeld zijn de werknemers van OhioHealth. Zij krijgen tot 500 dollar als ze in de lunchpauze gaan wandelen. Met een stappenteller worden de resultaten gemeten.

Een ander voorbeeld is IBM. Het bedrijf beloont zijn werknemers als ze twaalf weken lang een webprogramma volgen om af te vallen.

Artsen twijfelen of het beloningssysteem voldoende effect heeft. Uit een eerder onderzoek blijkt dat het gemiddelde gewichtsverlies slechts een halve kilo is. (Bron: gezondheidsnet.nl)

Als werkgever zijn er verschillende mogelijkheden om je werknemers te helpen van hun overgewicht af te komen. Healthylives geeft een aantal tips:

1. Kijk eens naar het aanbod van het bedrijfsrestaurant. Is het aanbod gevarieerd genoeg en gezond? Zijn er maaltijd- en fruitsalades verkrijgbaar?
2. Let op de grootte van de porties in het restaurant. Zorg er voor dat er kleine porties verkrijgbaar zijn.
3. Misschien is het een idee om in de lunchpauze te gaan fitnessen? Sommige bedrijven hebben met een fitnessschool in de buurt een afspraak gemaakt. Werknemers kunnen een paar keer per week gebruik maken van de fitnessschool. Dit zorgt voor een betere concentratie, een betere omgang met stress en een betere productiviteit. Tevens voorkom je hier ook een muisarm mee.
4. Stimuleer het traplopen. Maak het trappenhuis aantrekkelijker door mooie schilderijen op te hangen en de muren een kleurtje te geven.
5. Veel werknemers willen wel op de fiets naar hun werk, maar zij willen niet bezweet aan komen op hun werk. Misschien is er een mogelijkheid om een douche te plaatsen, zodat werknemers na een fietstocht fris kunnen beginnen.