Bessen verkleinen het risico op Parkinson. Een nieuw onderzoek toont aan dat mannen en vrouwen die regelmatig bessen eten, minder risico hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson.
Flavonoïden
In totaal namen 49.281 mannen en 80.336 vrouwen deel aan het onderzoek. De
wetenschappers gaven de deelnemers een vragenlijst en berekenden hun opname van
flavonoïden. Ze bestudeerden vervolgens de relatie tussen de flavonoïden inname
en het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. Ook analyseerden
ze de consumptie van vijf voedingsmiddelen die rijk zijn aan flavonoïden: thee, bessen, appels, rode wijn en sinaasappels. De deelnemers werden 20 tot 22 jaar gevolgd. In
die tijd kregen 805 mensen de ziekte van Parkinson. De mannen die het meest van
deze bioactieve stoffen binnenkregen, hadden 40 procent minder kans op de
ziekte van Parkinson dan degenen die het minst van deze stoffen binnenkregen.
Bij vrouwen was er geen relatie tussen de totale consumptie van flavonoïden en
het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. Wel blijkt dat de consumptie van anthocyanine, een soort
van flavonoïden die voornamelijk in bessen zit, het risico op de ziekte van Parkinson bij zowel mannen als vrouwen verkleint.
Bosbessen en bloedsuikerspiegel
Uit een eerder onderzoek blijkt dat het eten van bessen nog meer voordelen
kent. Een onderzoek van de Louisiana State
University toonde eerder aan dat bessen de bloedsuikerspiegel verlagen.
Recept met blauwe
bessen
Blauwe bessen-muesli
Ingrediënten
4 el honing
8 el havermout (zak 500 g)
4 el cornflakes (pak 375 g)
6 el elitehaver de luxe (bakje 190 g)
1 pak yoghurt (1 liter)
1 bakje blauwe bessen (150 g)
Verwarm de honing en
een schep havermout in een koekenpan. Roer beide ingrediënten goed door elkaar.
Voeg na 2 minuten de cornflakes toe en bak deze 3 minuten mee. Voeg als laatst
de elite-haver toe. Schep vervolgens de muesli op een bord en laat deze ca.
tien minuten afkoelen. Verdeel de yoghurt over 4 kommen. Schep tot slot de
bessen en de muesli over de yoghurt. Voeg eventueel wat suiker toe.