Beter sporten door gekoelde handen

0
618

Wil je je vaste trainingsrondje wat harder lopen of fietsen? Koel dan eens je handen. Wetenschappers van de Stanford University ontdekten dat het koel houden van de handpalmen bevorderlijk is voor onze sportprestaties. Door onze handpalmen fris en koel te houden voelen we ons minder bezweet en vermoeid, waardoor we een training langer vol kunnen houden.

Wil je je vaste trainingsrondje wat harder lopen of fietsen? Koel dan eens je handen. Wetenschappers van de Stanford University ontdekten dat het koel houden van de handpalmen bevorderlijk is voor onze sportprestaties.

Door onze handpalmen fris en koel te houden voelen we ons minder bezweet en vermoeid, waardoor we een training langer vol kunnen houden.

De onderzoekers bestudeerden gedurende twaalf weken een groep vrouwen tussen de 30 en 45 jaar met een BMI tussen de 30 en 34,9, die wordt beschouwd als zwaarlijvig.

De vrouwen sportten met een koelapparaat in hun handen. Bij de helft van de vrouwen stond het apparaat op 16 graden en bij de andere helft op 37 graden.

De deelnemers moesten dezelfde fitnessoefeningen uitvoeren: ze begonnen met push-ups, daarna met lunges en vervolgens moesten ze lopen op een loopband.

Na twaalf weken bleek dat de vrouwen met de gekoelde handen gemiddeld vijf minuten minder lang over het wandelen van 2,4 kilometer deden dan de andere groep. Ook nam hun tailleomvang met gemiddeld 6,4 centimeter af. De andere groep vertoonden geen verbeteringen en gaven ook sneller op.

Onderzoeker Stacy T. Sims zegt: ‘Zwaarlijvige vrouwen klagen vaak dat ze veel zweten en snel moe zijn, omdat ze rond lopen met extra isolatie. Als je de interne lichaamstemperatuur verlaagt, dan slaan ze niet veel warmte op en voelen ze zich minder ongemakkelijk. Ze kunnen meer werk verzetten in de sportschool.’

Lees ook:

Zo maak je het hardlopen leuk

Conditie opbouwen of verbeteren

Bereken hier je BMI