Bevat vegetarische voeding voldoende vitamine?

1
814

Bij een goed samengestelde vegetarische maaltijd is het mogelijk om zonder vlees en/of vis alle benodigde vitamines binnen te krijgen. Alleen bij strenge vegetariërs (veganisten), die ook geen eieren en melk gebruiken, kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan.

Vitamine B12 is een erg belangrijk vitamine voor wie vegetarisch of veganistisch eet. Vitamine B12 komt namelijk alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen en is belangrijk voor het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen.

Kant-en-klare vegetarische burgers zijn verrijkt met vitamine B12, maar vleesvervangers als tofu en tempé bevatten geen vitamine B12. Vlees is ook een leverancier van eiwit, ijzer, zink, vitamine D en verschillende B-vitamines. Een goede vervangende bron van deze vitamines is bij vegetariërs dus belangrijk.

Het lichaam bevat naar schatting een voorraad van 5 milligram vitamine B12. Indien de voeding te weinig vitamine B12 levert, spreekt het lichaam deze voorraad aan. Hierdoor wordt het pas na lange tijd duidelijk dat er sprake is van een tekort aan vitamine B12 in de voeding.

Een (langdurig) laag vitamine B12 gehalte van het bloed kan bloedarmoede tot gevolg hebben, kan leiden tot een groter risico op osteoporose, atherosclerose (aderverkalking). Ook kan je door onvoldoende vitamine B12 in het lichaam vergeetachtig worden en kan je concentratievermogen verminderen. Een hoge inname van vitamine B12 is niet nadelig voor de gezondheid.


Een eerste stap naar een gezondere levensstijl maak je door je
hier in te schrijven voor de gratis nieuwsbrief van healthylives.1 REACTIE