Bewegende scholieren presteren beter

0
803

Actieve scholieren halen hogere scores op school dan scholieren die minder aan lichaamsbeweging doen. Tot deze slotsom zijn onderzoekers van de Universiteit van California in Los Angeles gekomen. De onderzoekers bepaalde de fitheid van de leerlingen door middel van een hardlooptest en een reken,- lees-, en taaltoets.

Actieve scholieren halen hogere scores op school dan scholieren die minder aan lichaamsbeweging doen. Tot deze slotsom zijn onderzoekers van de Universiteit van California in Los Angeles gekomen.

De onderzoekers bepaalde de fitheid van de leerlingen door middel van een hardlooptest en een reken,- lees-, en taaltoets. Bij elke extra minuut die een leerling nodig had om de hardlooptest uit te lopen daalde de score van de toets met meer dan een punt.

De onderzoekers kwamen vervolgens tot de conclusie dat voldoende lichaamsbeweging helpt bij het optimaal functioneren van de hersenen. Maar zij ontdekten ook dat leerlingen met overgewicht slechtere cijfers halen op school dan klasgenoten met een gezond gewicht.

Volgens de onderzoekers zullen scholen meer aandacht moeten besteden aan gymlessen, wanneer een vervolgonderzoek het verband tussen lichaamsbeweging en schoolprestaties bevestigd.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Veel kinderen bewegen onvoldoende en zitten vaker voor de televisie dan dat zij op straat aan het spelen zijn. Toch is het zeer belangrijk om kinderen van de bank af te krijgen, zodat zij dagelijks meer bewegen. Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen.

Geef het goede voorbeeld
Breng je kind niet met de auto weg, maar pak samen de fiets en neem de trap in plaats van de lift. Al deze kleine aanpassingen zorgen al voor meer lichaamsbeweging.

Beperk het tv kijken
Een goede manier om de dagelijkse hoeveelheid beweging bij je kinderen te verhogen is het aantal uren inperken dat ze tv mogen kijken. Je hoeft het niet te beperken tot de tv, je kan ook een maximum tijd koppelen aan het spelen met de spelcomputer en het surfen op internet.

Laat kinderen bepalen wat ze willen doen
Voor veel kinderen is een teamsport de ideale manier om fit te blijven. Maar niet elk kind houdt van teamsport. Niet elk kind is ook bovendien een liefhebber van sport. Wees ook hier creatief en help je kinderen met het inbouwen van fysieke inspanning rondom hobbies die niet direct een inspanning vragen, bijv. houden ze van lezen, laat ze met de fiets naar de bibliotheek gaan.

Lees hier meer tips om kinderen meer te laten bewegen.