Bikini? Weg met die cellulitis!

0
1183
cellulitis

Onder de winterkleren valt cellulitis niet op voor de buitenwereld. Maar tegen het zomerseizoen, als het vooruitzicht van zee, strand en de bikinidracht lokt, willen veel vrouwen de cellulitis te lijf gaan. Maar hoe?

Cellulitis

Onderzoek wijst uit dat meer dan 90% van alle vrouwen na hun achttiende levensjaar last krijgt van cellulitis.   Het symptoom doet zich voor aan de achterkant van de boven dijen en is zichtbaar in de vorm van bobbels en putjes in de huid. In medische termen gesproken is cellulitis een verkleving en zwelling in de onderliggende lagen van de huid, de zogenoemde de onderhuidse bindweefselstructuur.

De mate waarin de cellulitis bij een vrouw optreedt, wordt voornamelijk bepaald door hormonale en erfelijke factoren. Het vetpercentage speelt hoegenaamd geen rol, want ook hele slanke vrouwen worden er op een gegeven moment mee geconfronteerd.

Smeren met afslank crèmes

De meeste vrouwen zoeken in eerste instantie hun heil bij een afslank crème. Het optimistische idee is dat het vet op bovenbenen en heupen zonder veel inspanning als sneeuw voor de zon verdwijnt en daarmee ook de onvermijdelijke cellulitis.

Natuurlijke ingrediënten

Producenten van bekende merken spelen hierop in en brengen ieder jaar nieuwe producten in met de allernieuwste, (natuurlijke) werkzame stoffen tegen cellulitis. Zo wordt de vochtafdrijvende stof cafeïne als ingrediënt gebruikt, in combinatie soms met het extract van groene koffiebonen. Ook granaatappelzaadolie en lotusextract en extracten van de planten Yerba Maté en Gingko Biloba worden als nieuwste wonderen op het gebied van cellulitisbestrijding gepresenteerd.

Sommige crèmes bevatten een complex aan planten en algenextracten dat in combinatie met de cafeïne de vetverbranding moet stimuleren. Ook Camboga, een exotische fruitsoort uit Zuidoost Azië wordt ingezet als natuurlijke steun bij het afvallen. Eén merk heeft een systeem van dag- en nachtbehandelingen tegen cellulitis ontwikkeld, op basis van essentiële oliën, zeealgen en plantaardige stamcellen.

Massage

Er wordt meestal geadviseerd de hiervoor aangeduide anti-cellulitis of afslankcrèmes te combineren met een massage. De massage werkt eveneens stimulerend op de vochtafvoer. Met massage worden de vetophopingen onder de huid verschoven hetgeen resulteert in een egalere huid. Bij ernstige cellulitis is het raadzaam een therapeut te raadplegen voor een serie intensieve bindweefselmassages.

Maar welke vorm van cellulitis je ook hebt, mild of ernstig, voor beide geldt dat er langere tijd overheen gaat voordat de effecten van massage en crèmes zichtbaar worden.

Twijfelachtig resultaat

Hoewel consumentenorganisaties aangeven dat de crèmes niet werken, verklaren testpersonen in bekende vrouwenbladen dat hun huid in hun beleving gladder en strakker is geworden. Een voorwaarde is wel dat er bij gesport moet worden en dat de smeerbehandeling continue wordt voortgezet, ook als de zomer weer voorbij is. Want het effect verdwijnt langzaam maar zeker na het stoppen met smeren.

En sporten samen met een gebalanceerd voedingspatroon is natuurlijk goed voor het gehele lichaam, niet alleen ter bestrijding van cellulitis achter op de boven dijen.

Lees ook:
Tips om cellulitis te voorkomen
– Feiten en fabels over cellulitis