“Biologische tomaten zijn gezond”

0
1450

Uit onderzoek blijkt dat biologische tomaten de moeite waard zijn zowel voor het milieu als voor de gezondheid!

Dat biologische producten beter zijn voor het milieu dat weten we nu wel. Maar zijn deze producten ook beter voor onze gezondheid? Uit onderzoek blijkt dat biologische tomaten de moeite waard zijn zowel voor het milieu als voor de gezondheid!

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Barcelona. Zij ondervonden dat de pesticide-vrije variant van de tomaat meer ziekte bestrijdende stoffen kende dan de gangbare tomaat.

Polyfenolen in tomaat

Polyfenolen, de stoffen die in tomaat en vele andere groenten voorkomt, werken ontstekingsremmend maar kunnen ook chronische aandoeningen als artrose helpen vermijden. Eerder onderzoek wijst erop dat ze bescherming kunnen bieden tegen hart- en vaatziekten.

Verschil biologische en gangbare tomaat

Volgens wetenschapper Anna Vallverdú Queralt is het verschil tussen de biologische en de gangbare tomaat goed te verklaren. Bij biologische landbouw wordt er geen gebruik gemaakt van stikstofhoudende mest en dergelijke. Hierdoor moeten de planten hun eigen afweersysteem activeren en maken zij ook meer antioxidanten aan.

Recept biologische tomatensoep

Nodig: 1 kg biologische tomaten, 2 uien, 2 tenen knoflook, blikje tomatenpuree, 2/3 bouillonblokjes, droge en verse kruiden (peterselie, basilicum e.d.).

Ontvel de tomaten en snij de kroon eruit. Snijd vervolgens de tomaten in blokjes. Ook de ui en knoflook moet in fijne stukjes gesneden worden.

Doe de knoflook en ui met een beetje scheutje olijfolie in de pan en voeg vervolgens de tomatenpuree toe. Als dit goed warm is kun je de tomatenblokjes, de bouillon en kruiden ook toevoegen. Kijk uit dat het niet aanbrandt. Laat de soep zo’n 15 minuten koken en mix het vervolgens tot een glad geheel.

Lees ook:

Gezonde groene drankjes

Eet je vrolijk

Gezond eten