Bloedtransfusies met “vers” bloed niet beter voor geneesproces.

0
743

Canadese onderzoekers hebben aangetoond dat het bij premature baby’s niet uitmaakt of er bij de transfusie vers bloed wordt gebruikt of bloed dat al iets ouder is. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in een medisch vakblad.

In de medische wereld heerst de opvatting dat vers bloed beter is bij bloedtransfusies. Dit is echter nooit onderzocht met een betrouwbare studie. Nu hebben Canadese onderzoekers met een speciaal gerandomiseerd onderzoek met een controlegroep aangetoond dat het bij premature baby’s niet uitmaakt of er bij de transfusie vers bloed wordt gebruikt of bloed dat al iets ouder is. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association

Premature baby’s zijn erg kwetsbaar. Als de resultaten dus bij deze groep al aangeven dat er geen verschil is bij het geneesproces, is het waarschijnlijk dat deze conclusie ook door te trekken is naar volwassenen. Bloedbanken staan onder druk om zo vers mogelijk bloed te leveren. Hiervoor zijn veel donoren nodig. Als blijkt dat bloed langer bewaard kan worden, zou dit dus gunstig zijn.

Vers is niet beter

Het onderzoek werd uitgevoerd op 377 baby’s die minder dan 1250 gram wogen en die een bloedtransfusie nodig hadden. Op willekeurige basis kregen zij bloed dat gemiddeld 5.1 dag was opgeslagen, of bloed dat gemiddeld 14.6 dagen oud was. Het onderzoek vond plaats van mei 2006 tot juni 2011.

Geen verschil

De baby’s die verser bloed hadden ontvangen genazen niet beter of sneller dan de baby’s die bloed volgens de normale procedure gekregen hadden. De baby’s met ‘oud’ bloed hadden geen verhoogd risico op orgaanfalen, infecties of overlijden.

In 2008 kwam Sanquin, de koepelorganisatie van bloedbanken, in het nieuws omdat er een dreigend tekort aan bloeddonoren was. Zij waarschuwden dat er door de vergrijzing in onze samenleving steeds meer vraag zou zijn naar bloed uit bloedbanken. Omdat bloed beperkt houdbaar is, zijn er constant nieuwe donoren nodig. Vanaf 18 jaar kan iedereen die door de medische keuring van het Sanquin geschikt wordt bevonden bloed geven. Dit kan op locaties door het hele land.

Bron: Eurekalert