Borstvoeding ook goed voor gezondheid moeder

0
807

Borstvoeding is ook goed voor de gezondheid van de moeder. Moeders die minstens een jaar borstvoeding geven, hebben 10 procent minder risico op gezondheidsproblemen als hartaanvallen, -ziekten en beroertes.

Moeders die minstens een jaar borstvoeding geven, hebben 10 procent minder risico op gezondheidsproblemen als hartaanvallen, -ziekten en beroertes. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Lange termijn
De wetenschappers bestudeerden 140.000 vrouwen die al hun menopauze achter de rug hadden. Daaruit bleek dat zelfs een maand lang borstvoeding geven het risico op het ontwikkelen van diabetes, hoge bloeddruk en cholesterol vermindert. Dit zijn allemaal aandoeningen die met hartziekten geassocieerd worden. De meeste deelneemsters gaven meer dan 35 jaar geleden borstvoeding. Dit onderzoek bewijst dus langetermijn gezondheidsvoordelen van de borst geven.

Voornaamste doodsoorzaken
Deze studie levert bewijs dat borstvoeding zowel goed voor de baby als de moeder is. Professor Eleanor Bimla Schwarz: “Hartaandoeningen zijn één van de voornaamste doodsoorzaken bij vrouwen. Het is dus heel belangrijk dat we weten hoe we ons hiertegen kunnen beschermen. Wetenschappers weten al jaren dat borstvoeding erg belangrijk is voor de gezondheid van baby’s, maar nu werd bewezen dat dit ook goed is voor de moeders.” (ep)

Bron: HLN