Britse overheid wist van besmet paardenvlees

0
985

De Britse overheid werd meer dan 18 maanden geleden al gewaarschuwd voor fraude met paardenvlees. John Young alarmeerde de Britse regering over een potentieel schandaal van illegale paardenvlees met residuen van geneesmiddelen in menselijke voeding. Dit werd echter genegeerd.

De Britse overheid werd meer dan 18 maanden geleden al gewaarschuwd voor fraude met paardenvlees.

John Young alarmeerde de Britse regering over een potentieel schandaal van illegale paardenvlees met residuen van geneesmiddelen in menselijke voeding. Dit werd echter genegeerd.

Het zou gaan om sporen van de pijnstiller fenylbutazon. Fenylbutazon wordt aan paarden gegeven en kan schadelijk zijn voor mensen. Maar het middel wordt in Groot-Brittannië in zulke kleine hoeveelheden aan paarden gegeven dat de risico’s voor mensen minimaal zijn.

Young, die tot 2008 werkzaam was bij the Meat Hygiene Service, schreef een brief in opdracht van de grootste paardenvlees exporteur van Groot-Brittannië, High Peak Meat Exports.

Bron: artikel – The Sunday Times

Paardenvlees

De afgelopen weken werd in Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen in producten die werden gelabeld als rundvleesproduct. Verschillende diepvrieslasagnes van een Franse leverancier werden daarom uit de handel gehaald. Dat gebeurde ook in Nederland. Verschillende supermarkten zoals de Albert Heijn, de Boni, de Plus en C1000 hebben lasagne uit de schappen gehaald. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert een grootschalig onderzoek uit naar het frauderen met paardenvlees.