Calorieën worden na 3 uur omgezet in vet

0
2341
te dik

Slecht nieuws voor iedereen die aan het diëten is. In het gezegde ‘a moment on the lips, a lifetime on the hips’ blijkt een kern van waarheid te zitten. Als een maaltijd opgegeten is, dan is het een kwestie van uren voordat het vet opgeslagen is zeggen wetenschappers nu.

Calorieën worden na 3 uur omgezet in vet

Het duurt slechts 3 uur voordat het eten in vet omgezet wordt en op het middenrif terecht komt. Na het eten worden 2 tot 3 theelepels vet daar opgeslagen. Als je kort daarna weer wat eet, wordt dit ook opgeslagen op het middenrif. Op deze manier blijkt je buikomtrek groeien.

Er werd altijd gedacht dat gewichtstoename geleidelijk ging. Gedacht werd dat vet uit voedsel via de darmen in het bloed terecht kwam, en dat eerst de spieren eruit haalden wat ze nodig hebben. Het overtollige vet zou hierna worden opgeslagen in de vetcellen. De Universiteit van Oxford heeft echter een sneller proces gevonden. Het duurt ongeveer een uur voordat het vet in kleine druppels in de bloedbaan terecht komt. Zodra ze langs de taille komen worden ze als het ware betrapt en opgeslagen in de vetcellen.

Gezond gewicht

Opvallend was dat van het ontbijt het minste vet wordt opgeslagen. Dit komt doordat de hormoonhuishouding in de loop wat verandert en het dan makkelijk is voor de cellen om het vet op te slaan.

Het goede nieuws is dat het opslagsysteem tijdelijk is, aangezien het vet gemobiliseerd wordt om de spieren te voeden. Als je teveel eet gaat dit echter niet op. Hierdoor heeft het lichaam niet de tijd om te mobiliseren en kom je aan. Dit kan bijzonder schadelijk zijn, het vet rond de taille kan ons een aantal jaar van ons leven kosten. Een gezonde omtrek is
minder dan de helft van je lengte.

Lees ook:

BMI tool

Afvallen met citroensap

Stimuleer stofwisseling om af te vallen