“Chemo brein” bestaat wel degelijk

0
827

Een ‘chemo brein’ is al jaren een bekend maar vaag begrip bij een chemobehandeling. Onderzoekers uit Amerika hebben met speciale hersenscans echter vastgesteld dat er wel degelijk een verandering plaatsvindt in de hersenen door chemotherapie.

‘Chemo brein’ bestaat wel degelijk

Veel mensen hebben na een behandeling met chemotherapie last van vergeetachtigheid en problemen met de concentratie. In de medische wereld was hier nog veel onzekerheid over, omdat het verschijnsel moeilijk aan te tonen was. Onderzoekers uit Amerika hebben met speciale hersenscans echter vastgesteld dat er wel degelijk een verandering plaatsvindt in de hersenen door chemotherapie. De wetenschappers presenteerden hun onderzoek vandaag op een congres van de specialistengroep Radiological Society of North America.

Een chemo brein wordt omschreven als ‘mentale mist’, die samengaat met vergeetachtigheid en verlies van concentratie. Hoewel het veel voorkomt, was het vanuit medisch oogpunt nog een vaag begrip. De onderzoekers toonden echter met hersenscans fysieke veranderingen aan in het brein na een chemo behandeling.

Hersenfuncties aangetast

De oorzaak van het verschijnsel is nog niet bekend. Eerdere onderzoeken toonden met MRI-scans al aan dat het volume van de hersenen verandert na de chemotherapie. De Amerikaanse onderzoekers besloten zich niet op het uiterlijk van de hersenen te richten maar op het functioneren. Hiervoor werden bij 128 mensen hersenscans gemaakt vóór en na de behandeling voor borstkanker. Uit de resultaten bleek dat specifieke delen van het brein minder energie verbruikten dan vóór de behandeling. Deze delen zijn verantwoordelijk voor het plannen en prioriteiten stellen.

“Toen we naar de resultaten keken, waren we verbaasd over hoe duidelijk de veranderingen waren”, aldus onderzoekster Rachel Lagos. “Het ‘chemo brein’ fenomeen is meer dan een gevoel. Het is geen depressie. Het is een verandering in de hersenfuncties die waarneembaar is op PET en CT scans.”

Bron: Eurekalert