Chocolademelk helpt brein gezond te houden

0
886
Chocolademelk helpt brein gezond te houden
Chocolademelk helpt brein gezond te houden

Het drinken van twee koppen warme chocolademelk per dag helpt mogelijk het brein van ouderen gezond te houden. Dat toont een onderzoek van de Harvard Medical School aan. Het drinken van twee koppen warme chocolademelk per dag helpt mogelijk het brein van ouderen gezond te houden. Dat toont een onderzoek van de Harvard Medical School aan.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift ‘Neurology’.

Studie

De studie omvatte 60 mensen met een gemiddelde leeftijd van 73. Deze mensen hadden geen last van dementie.  De deelnemers dronken dagelijks twee kopje warme chocolademelk gedurende dertig dagen. Ze aten geen andere chocolade.

De helft van de deelnemers kreeg warme chocolademelk rijk aan de antioxidanten flavonoïden, terwijl de andere helft warme chocolademelk met weinig flavonoïden kreeg.  De proefpersonen werden onderworpen aan tests voor het geheugen en het denkvermogen. Ook kregen ze een echo om de hoeveelheid bloed naar de hersenen te meten.

Flavonoïden

Van de 60 deelnemers bleken er 18, aan het begin van de studie, een verzwakte doorbloeding te hebben in het brein. Na dertig dagen was de bloedstroom van deze mensen met 8,3 procent verbeterd. Ook hun scores op de geheugentests verbeterden.  Bij de proefpersonen zonder verzwakte doorbloeding was er echter geen verschil te merken. Het maakte ook geen verschil of er veel of weinig flavonoïden in de chocolademelk zaten.