Chocolademelk stimuleert spierherstel en spieropbouw na sporten

2
3302

Het drinken van chocolademelk stimuleert het spierherstel en de spieropbouw na het sporten. Chocolademelk biedt zowel eiwitten en koolhydraten die het lichaam nodig heeft na het sporten. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Connecticut’s Department of Nutritional Sciences.

Volgens de onderzoekers is chocolademelk meer dan alleen een zoete traktatie. Vermoeide spieren nemen de koolhydraten en eiwitten uit chocolademelk beter op dan de koolhydraten uit sportdranken.

De wetenschappers vergeleken de sportprestatie van acht mannelijke hardlopers, die gedurende 45 minuten op een hardloopband in een gematigd tempo moesten lopen. Na het lopen dronken de jonge mannen vetvrije chocolademelk of een sportdrank. Beide dranken hadden evenveel calorieën. De onderzoekers namen drie uur daarna een bloedmonster af bij de deelnemers en een stukje weefsel uit een spier.

De resultaten toonden aan dat degenen die chocolademelk hadden gedronken een hogere eiwitsynthese in hun lichaam hadden dan de deelnemers die een sportdrank dronken. Een verhoogde eiwitsynthese betekent dat het lichaam meer eiwit opneemt.

Meer voordelen chocolademelk

Het onderzoeksteam ontdekte nog meer voordelen van het drinken van chocolademelk. In het tweede deel van het onderzoek dronken dezelfde acht jonge mannen drie uur voor het sporten chocolademelk of een sportdrank. De mannen moesten vervolgens op een hellende loopband op maximale snelheid lopen, totdat ze te moe waren om verder te gaan. Uit het onderzoek kwam naar voren dat degenen die chocolademelk hadden gedronken langer konden doorgaan dan de deelnemers die een sportdrank hadden gehad.

Onderzoeker William Lunn laat weten: ‘We zeggen niet dat chocolademelk het enige is dat je na het sporten moet drinken en dat geen ander drankje werkt. Maar wat we zeggen is dat je absoluut eiwitten en koolhydraten nodig hebt na het sporten. En chocolademelk geeft jou die voedingsstoffen die je nodig hebt om je spieren te herstellen en weer op te bouwen.’

Bron: physorg.com

2 REACTIES