Cocktail 7 fruitsappen goed voor het hart

0
661

Wetenschappers hebben een smoothie van zeven fruitsappen ontwikkeld, die de gezondheid bevordert. De supersmoothie smaakt niet alleen goed, maar verkleint ook het risico op hart- en vaatziekten, volgens de wetenschappers.

De ‘supersmoothie’ bevat onder andere druiven, appels, blauwe bessen en aardbeien.

Maar de smoothie bevat ook exotische toevoegingen als acerola, een rode kersachtige vrucht die 30 keer meer vitamine C bevat dan sinaasappelsap, en lingonberry, rood fruit dat op veenbes lijkt.

Het laatste ingrediënt van de smoothie is aronia of appelbes. Dit is een Amerikaanse blackberry en ooit omschreven als de ‘gezondste bes ter wereld’.

Onderzoek
De wetenschappers analyseerden mengsels van 13 verschillende fruitpurees en –sappen. De smaaktest werd uitgevoerd door 80 vrijwilligers.

Uit onderzoek bij dieren blijkt dat de wanden van de aders ontspannen wanneer ze worden blootgesteld aan de hierboven genoemde cocktail. Volgens de wetenschappers wordt bij mensen de bloedtoevoer naar het hart gestimuleerd, zodat het genoeg voedingsstoffen en zuurstof krijgt.

Tracy Parker, van de British Heart Foundation, zegt: ‘Dit onderzoek laat zien dat het eten van groenten en fruit goed is om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Maar we zullen nog steeds niet volledig begrijpen waarom bepaalde soorten groenten en fruit beter zijn dan anderen. Vergeet niet dat sappen minder vezels en meer suiker bevatten dan fruit op zich.’