De PCR test: Hoe het werkt, reizen en een PCR test boeken in Amsterdam

0
2383

We hopen er inmiddels niet meer op, maar het kan zijn dat je in de toekomst jezelf nog steeds moet laten testen met een PCR test op het coronavirus. Gelukkig kan dit in Amsterdam en andere steden op verschillende locaties. Een van de redenen waarom dit nog steeds nodig kan zijn, is als je op reis wilt. Wat de regels precies zijn omtrent PCR testen en vakanties ligt deels aan het land waar je heen reist. Hoe een PCR test precies werkt en hoe je in Amsterdam een PCR test kan laten doen lees je daarom hier!

Een PCR test en andere testen

Het is erg logisch als je na meer dan twee jaar de bomen door het bos niet meer ziet als het op corona testen aankomt. Er worden namelijk veel verschillende soorten benamingen door elkaar heen gebruikt. Het is dan ook goed om te weten dat de PCR test ook de test is die wordt afgenomen door de GGD. Voor een PCR test kun je in Amsterdam en andere steden gelukkig makkelijk en snel terecht. Andere testen zoals de zelftest en de sneltest die ook wordt aangeboden door testaanbieders zijn zogeheten antigeentesten.

De polymerasekettingreactie

De PCR test zoals je die in Amsterdam en andere steden kan laten afnemen kan kleinere hoeveelheden van het coronavirus opsporen. Dat komt door een techniek die de polymerasekettingreactie wordt genoemd. Om het simpeler te maken, is dit eigenlijk een vermenigvuldigingstest. Hierbij worden er kleine stukjes genetisch materiaal gedupliceerd om zo genoeg materiaal te verkrijgen om te analyseren.

De PCR test en betrouwbaarheid

Het voordeel van een PCR test is dus dat deze ook kleinere hoeveelheden van het COVID-19 virus aan kan tonen. In veel landen wordt daarom om een negatief PCR test bewijs gevraagd omdat deze betrouwbaarder zijn. Bij een negatieve uitslag van je PCR test in Amsterdam krijg je dan ook een internationaal reiscertificaat. Dit werkt anders bij een antigeentest, die slechts test op antigeen. Dit is een eiwit die aan de buitenkant van het coronavirus zit. Hierdoor is deze test minder betrouwbaar als het virus in mindere mate in je lichaam aanwezig is. Sommige landen accepteren echter ook resultaten van een antigeentest.

Een PCR test boeken in Amsterdam

Inmiddels zijn we gelukkig goed ingespeeld op het leven met het coronavirus. Zo kun je een PCR test Amsterdam eenvoudig online boeken. Hierbij wordt er overigens wel naar een paar persoonlijke gegevens gevraagd. Dit is nodig om twee verschillende redenen. Ten eerste zijn testaanbieders verplicht positieve testresultaten te melden bij de GGD. Ten tweede zijn bepaalde persoonlijke gegevens verplicht om te vermelden op je internationale reiscertificaat. Dit certificaat is het bewijs dat je negatief bent getest op het coronavirus. Deze is alleen geldig als er bepaalde persoonlijke informatie op staat, zoals bijvoorbeeld je documentnummer. Met een negatief PCR test resultaat kun je dus verantwoord op reis!