De pil beschermt tegen geheugenverlies

0
635

Onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin hebben vastgesteld dat het nemen van de anticonceptiepil vrouwen kan beschermen tegen dementie, zelfs als ze er al jaren mee gestopt zijn. In het onderzoek presteerden vrouwen in de 50 die toen ze jonger waren aan de pil waren geweest beter in geheugentesten dan vrouwen die nooit de pil hadden geslikt. Experts denken dat het belangrijkste hormoon in de pil, oestrogeen, helpt bij het voorkomen van geheugenverlies. Het is al langer bekend dat hormoontherapie na de overgang leidt tot een lagere kans op dementie, maar er was nog weinig bekend over de pil.

De Amerikaanse onderzoekers keken naar de gezondheid van 261 vrouwen die tussen de 40 en 65jaar oud waren. De testpersonen ondergingen een serie tests met betrekking tot hun geheugen, zoals het benoemen van objecten en zoveel mogelijk woorden noemen bij een bepaald onderwerp. Vrouwen die de pil hadden geslikt presteerden beduidend beter in sommige tests. Ook bleek dat hoe langer de vrouw aan de pil was geweest, hoe hoger haar score was.

Oestrogeen en het geheugen

Hoewel er in het onderzoek niet direct gekeken werd naar het risico op dementie, wordt aangenomen dat volwassenen met een scherpe geest op middelbare leeftijd veel minder risico lopen op de aandoening.

Experts denken dat oestrogeen de hersenfuncties op twee manieren beschermt. Ten eerste denkt men dat oestrogeen voorkomt dat de bloedvaten verstopt raken, waardoor er een goede bloedstroom mogelijk blijft naar de hersenen. Ook vermoeden de onderzoekers dat oestrogeen de groei bevordert van bepaalde cellen in de hersenen en het ruggenmerg.

Bijeffecten van de pil

Hoofdonderzoekster Kelly Egan zei: “Onze analyse wijst erop dat hormonale anticonceptie de cognitieve functies kan beschermen, zelfs als de pil al jaren niet meer genomen wordt. Dit is vooral waar voor vrouwen die de pil voor langere tijd gebruikten”. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Women’s Health.

Hoewel is aangetoond dat de pil de kans verlaagt op eierstokkanker en darmkanker, is er een vermoeden dat het voorbehoedsmiddel het risico op borstkanker juist iets vergroot. Dit risico neemt 10 jaar nadat de vrouw stopt met de pil weer af naar het normale risico voor vrouwen.

Bron: Dailymail