Denk alvast na over je zorgverzekering voor 2024

0
291
zorgverzekering (3)

Traditioneel wordt het laatste kwartaal van het jaar door Nederlanders gebruikt om op zoek te gaan naar een nieuwe zorgverzekering. Het vergelijken van zorgverzekeringen voor 2024 kan je een fraaie besparing opleveren en maakt dat de zorgverzekering goed aansluit bij jouw medische situatie. Mogelijk is die veranderd ten opzichte van een jaar geleden. Er zijn verschillende tools te vinden, die je helpen de beste zorgverzekering te vinden. 

Wat zijn de zorgverzekering 2024 vergelijken, ten opzichte van 2023? Verwacht men een stijging van de premies in het komende jaar? Hoe zit het met het eigen risico? In dit artikel lees je meer over de verwachte wijzigingen in de zorgverzekeringen. 

Aantal veranderingen in het nieuwe jaar 

Gemiddeld genomen zal de zorgpremie het komend jaar 12 euro per maand hoger uitvallen dan in 2023 het geval is. Dit betekent concreet dat men gemiddeld 149 euro per maand betaalt voor de zorgverzekering. Eerder dit najaar maakte verzekeraar DSW haar premie voor 2024 al bekend: 149 euro per maand, in lijn met de verwachtingen. De hoge inflatie, de vergrijzing in Nederland en de toename in het aantal chronisch zieken liggen ten grondslag aan deze stijging in de premies. Met de stijging in 2024 zijn we er zeer waarschijnlijk nog niet, ook voor de jaren die komen gaan lijkt een stijging in de premie onvermijdelijk. 

Eigen risico blijft in 2024 wel gelijk 
Waar de premie van een zorgverzekering stijgt in het komende jaar, geldt dat niet voor het eigen risico. Deze blijft in 2024 gelijk, wat concreet betekent dat deze uitkomt op een bedrag van 385 euro op jaarbasis. Je kunt als consument de keuze maken om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit kan tot een maximum van 885 euro. Het verhogen van het eigen risico levert een korting op de zorgpremie op. Het is logischerwijs alleen interessant wanneer je gezond bent en de financiële middelen hebt om medische ingrepen zelf te kunnen bekostigen als dat nodig is. 

Kijk goed naar de aanvullende zorgverzekeringen 

Ben je het afgelopen jaar geblesseerd geraakt en verwacht je ook komend jaar behandelingen bij de fysiotherapeut nodig te hebben? Zijn er andere medische aandoeningen ontstaan, waarvoor je bijvoorbeeld specifieke behandelingen of medicijnen nodig hebt in 2024? Let in dat geval goed op de dekking van de verschillende aanvullende verzekeringen. Bereken dit najaar of de premie van deze aanvullende verzekeringen opweegt tegen de kosten die je hiermee bespaart.