“Deodorant niet altijd nodig”

1
736

Meer dan 75 procent van de mensen die geen okselgeur produceren, gebruikt toch deodorant. Dat suggereert een nieuwe studie van de universiteit van Bristol. De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology.

Meer dan 75 procent van de mensen die geen okselgeur produceren, gebruikt toch deodorant. Dat suggereert een nieuwe studie van de universiteit van Bristol.
De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology.

Het onderzoek is gebaseerd op een steekproef van 6.495 vrouwen die deel uitmaken van de grote ‘Children of the 90s’ studie van de universiteit van Bristol.

De onderzoekers ontdekte dat ongeveer twee procent van de bijna 6500 vrouwen een zeldzame versie van een bepaald gen (ABCC11) hebben. Dit betekent dat ze geen okselgeur produceren.
Ongeveer vijf procent van de mensen die wel okselgeur produceert, gebruikt echter géén deodorant.

Culturele norm

De onderzoekers denken dat het gebruik van deodorant een sociaal-cultureel fenomeen is. Ook mensen die geen okselgeur produceren willen aan een bepaalde norm voldoen.
“Dit staat in contrast met de situatie in Noordoost-Azië, waar veel
mensen met dit zeldzame gen ook geen deodorant nodig hebben en het dus ook niet
gebruiken”, zegt onderzoeker Ian Dag.

De onderzoekers benadrukken dat mensen die drager zijn van deze zeldzame genetische variant ook meer kans hebben op droog (in plaats van plakkerig) oorsmeer. Volgens de onderzoekers is de controle van oorsmeer een goede indicator van de vraag of een persoon okselgeur produceert.

Bron: artikel – University of Bristol

1 REACTIE