Diepe slaap bepaalt begin puberteit

0
821

De puberteit is een overgangsperiode tussen de kindertijd en het leven als een volwassene. Wanneer dit begint is per persoon verschillend. Verschillende factoren hebben hier invloed op. Zo ook diepe slaap, volgens onderzoekers.

Volgens een nieuw onderzoek
kan het slaappatroon van een kind beïnvloeden wanneer bij hem of haar de
puberteit begint. De puberteit is een overgangsperiode tussen de kindertijd en
het leven als een volwassene. Wanneer dit begint is per persoon verschillend.
Factoren zoals de genetische aanleg, eetgewoonten, de omgeving en sociale factoren
kunnen ook invloed hebben op de leeftijd waarop de puberteit begint. Normaal
gesproken ligt deze leeftijd voor meiden tussen de 8 en 13 en voor jongens
tussen de 9 en 14.

Slaap bestaat uit verschillende fases. Deze fases volgen elkaar in een vast patroon op. In één nacht maak je elke fase een paar keer mee: je hebt verschillende ‘rondes’ waarin je steeds weer bij de eerste fase begint. Die eerste twee fases zijn een lichte slaap. Je hebt weinig hersenactiviteit, en je bent vrij makkelijk weer wakker te maken. De volgende twee fases worden ook wel de diepe slaap genoemd. Dit is de fase waarin je begint met dromen. Dan is er nog de REM-slaap, waarin je dromen heftiger worden en je hersenactiviteit omhoog schiet. Deze fase duurt vergeleken met de andere fases maar kort.

Diepe slaap en hormonen

Volgens onderzoekers is die diepe slaap erg belangrijk voor pubers. In het vakblad Journal of Clinical Endocronology en Metabolism leggen de onderzoekers uit dat de veranderingen in het lichaam die plaatsvinden bij jonge mensen aangestuurd worden door de hersenen. De hersendelen die hierbij belangrijk zijn gaan aan het werk tijdens de diepe slaap. Deze hersendelen zorgen dat hormonen worden vrijgegeven die de puberteit in gang zetten.

Natalie Shaw, hoofdonderzoekster en dokter in het Massachusetts General Hospital lichtte toe: “Als de delen van het brein die het voortplantingssysteem activeren afhankelijk zijn van diepe slaap moeten wij ons ervan bewust zijn dat een gebrek aan slaap bij kinderen en jonge volwassenen een normaal verloop van de puberteit kan verstoren. Dit geldt vooral voor kinderen die slaapstoornissen hebben, maar ook in meer algemene zin omdat keer op keer wordt aangetoond dat adolescenten te weinig slaap krijgen.”

Slaap voor pubers

Slaap is dus belangrijk voor pubers. Maar juist die groep heeft moeite om op tijd naar bed te gaan. Hier volgen wat tips om toch aan voldoende slaap te komen.

  • Zorg dat je direct na het eten je spullen voor de volgende dag klaarlegt en bedenkt wat je die avond nog moet doen. Zo voorkom je dat je 10 minuten voordat je naar bed moet nog van alles moet gaan ondernemen en er uiteindelijk toch te laat in ligt.
  • Doe je mobieltje ’s nachts weg. Het is erg verleidelijk om ’s nachts gewoon door te gaan met appen, pingen en facebooken, maar voor je het weet ben je tot diep in de nacht wakker.
  • Ga een half uur voor je gaat slapen niet meer werken met apparaten met oplichtende schermen, zoals een laptop. Deze voorkomen namelijk dat je voldoende melatonine aanmaakt, en dit stofje heb je nodig om in slaap te kunnen vallen. Je kunt beter iets rustigs doen zoals een boek lezen, in een dagboek schrijven of een kaartspelletje spelen.

    bron: artikel JCEM