Diepvriesgroenten zijn net zo gezond als verse groenten

0
1503

Diepvriesgroenten bevatten vrijwel evenveel vitamines als verse groenten. Groente uit blik of pot bevat wel iets minder minder vitamines dan verse en diepvriesgroenten, maar het verschil is niet zo groot.
Diepvriesgroenten zijn dus heel goed te eten in plaats van vers. Groenten bevatten allerlei gezonde stoffen, zoals vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Het Voedingscentrum adviseert daarom twee ons groente per dag te eten.

TNS/Nipo heeft onderzoek gedaan naar hoe Nederlanders denken over diepvriesproducten. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat diepvriesgroenten minder gezond zijn dan verse groenten. Deze gedachte klopt niet.

Diepvriesgroenten zijn niet minder gezond dan verse groenten. De vitamines blijven in de diepvriesgroenten zitten, omdat tussen het moment van oogsten en het verpakken en invriezen maar weinig tijd zit. Diepvriesgroenten worden na de oogst heel snel verhit en daarna heel snel afgekoeld. Onder meer de smaak, de kleur en de gezonde stoffen van de groente blijven op deze manier goed bewaard. Verse groenten daarentegen zijn soms dagenlang onderweg voor ze uiteindelijk op je bord belanden. Het vitaminegehalte kan dan flink afnemen. Diepvriesgroenten zijn dan ook een prima alternatief.

Overigens is groente uit blik of pot ook prima om te eten. Deze groenten bevatten wel iets minder vitamines dan verse en diepvriesgroenten, maar dat verschil is niet groot.

Groente en fruit leveren weinig calorie├źn en veel voedingsstoffen. Het Voedingscentrum adviseert elke dag twee ons groente en twee keer fruit te eten. Veel mensen halen die hoeveelheid niet. Dat komt bijvoorbeeld door gebrek aan tijd en vaardigheden om groente klaar te maken. Groente uit diepvries, glas en pot zijn in dat geval makkelijker. Groente uit blik en glas hoeft vaak alleen nog maar te worden opgewarmd. En diepvriesgroente is in korte tijd gaar. Ook zijn al deze groenten lange tijd houdbaar en dus ideaal om op voorraad te hebben. Je kunt dus makkelijk er een voorraad van aanleggen, zodat je altijd groenten in huis hebt.