Dik in de winter en dun in de zomer?

0
1525

Ben je in de winter een paar kilo aangekomen? Daar geven we gewoon de evolutie de schuld van. Je hebt toch in de winter een extra vetlaagje nodig om warm te blijven?

Het warm houden is één van de vele functies van het lichaam. Hiervoor heeft je lichaam energie nodig. Deze energie wordt uit onze voeding gehaald. Het maakt niet uit welk soort voeding dit is. Een calorie is immers een calorie.

Warm in de winter

In Nederland kan het flink koud zijn en daarom stoken we ons huis en auto lekker warm. We kleden ons goed aan en dat voorkomt dat we het koud hebben. Als je het koud hebt heb je meer calorieën nodig dan wanneer je het warm hebt. Maar omdat we in de winter ervoor zorgen dat we warm blijven verbruikt ons lichaam minder energie. Bovendien bewegen we minder in de winter. Je pakt de auto en gaat niet snel buiten sporten in de kou.

Minder vet

Wij hebben tegenwoordig toegang tot al ons lievelingsvoedsel. Of het nu zomer of winter is. Dat was vroeger wel anders. Daar vielen mensen in de winter af omdat er minder voedsel was. Ze moesten zuinig doen met de aardappelen en groente die ze in de kelder opgespaard hadden.

Vet vasthouden

Onze leefstijl zorgt ervoor dat wij niet aankomen in de winter. Het ligt eraan hoeveel calorieën je binnenkrijgt en hoeveel je verbruikt. In de winter word je dus echt niet dikker. Misschien sluipen de kilo’s er wel aan omdat je met die winterkleding niet zo’n last hebt van een extra vetrolletje.

Feestjes

Als wij tegenwoordig na de winter wat zwaarder zijn dan in de zomer dan komt dat in het algemeen toch echt door een combinatie van wat meer eten (de feestdagen) en wat minder bewegen. Het goede nieuws is dat je er zelf wat aan kunt doen.

Beweeg!

Dus wil je in het vervolg geen winterkilo’s maar wil je stiekem toch blijven genieten van al het winterse eten, blijf dan in beweging.

Kijk eens of je je voor een kortere periode aan kunt melden bij een sportschool of ga thuis aan de slag met bijvoorbeeld de grote schoonmaak. Zorg in elk geval dat je niet meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt.

Is het kwaad al geschied? Gelukkig gaat het afvallen in de zomer meestal makkelijker. Je bent wat meer in beweging, je eet wat lichter en door het zonnetje staat je hoofd er ook meer naar.