Dikke kinderen slikken twee keer zo vaak medicijnen

0
986

Kinderen met overgewicht nemen twee keer vaker voorgeschreven medicijnen dan hun dunnere leeftijdsgenootjes. Dit voert de kosten voor de behandeling van kinderobesitas nog verder op, volgens een onderzoek van de University of Alberta.

Kinderen met overgewicht nemen twee keer vaker voorgeschreven medicijnen dan hun dunnere leeftijdsgenootjes. Dit voert de kosten voor de behandeling van kinderobesitas nog verder op, volgens een onderzoek van de University of Alberta.

Van 2007 tot 2009 werd door de onderzoekers het medicijngebruik van meer dan 2000 Canadese kinderen geanalyseerd. Er werd vastgesteld dat kinderen met overgewicht en obesitas in de leeftijd van 12 tot 19 59% vaker voorgeschreven medicijnen namen dan kinderen met een gemiddeld gewicht.

Overgewicht en gezondheidsproblemen

De resultaten, die gepubliceerd werden in Archives of Disease in Childhood gaven ook aan dat kinderen met overgewicht twee keer vaker behandeld werden voor ademhalingsproblemen door astma en allergieën. Dit komt overeen met eerder onderzoek uit 2011, dat erop wees dat kinderen met overgewicht twee keer zo vaak astma hebben vergeleken met kinderen op een gezond gewicht.

Onderzoeker Paul Veugelers zegt over de gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door overgewicht: “Kinderen die niet te zwaar zijn hebben minder kans op diabetes, of 30 tot 40 jaar later een hartaanval te krijgen of kanker te ontwikkelen.” Een eerder onderzoek in hetzelfde wetenschappelijke tijdschrift concludeerde al dat 2 op de 3 kinderen met obesitas minstens één risicofactor hebben die de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Veugelers merkt op dat kinderen van 6-11 met overgewicht niet opvallend vaker medicijnen gebruiken dan kinderen met een normaal gewicht. Dit kan betekenen dat medicijnen niet nodig zijn tot de kinderen een lange tijd slecht eten en weinig bewegen.

Nederlandse kinderen: cijfers

Volgens de cijfers van het CBS had in 2011 12.9 procent van de jeugd van 12 tot 20 jaar een te hoog gewicht. 2.4 procent van die groep had obesitas. Dit percentage neemt alleen maar toe naarmate de kinderen ouder worden. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met voorlichting over gezonde voeding. Neem voor inspiratie eens een kijkje in onze rubriek ‘kinderen en voeding’.

Bron:

Medical News Today

CBS tabel