Doorbraak in onderzoek naar vaccin chlamydia

0
618

Wetenschappers in Southampton zeggen grote vooruitgang geboekt te hebben in de ontwikkeling van een vaccin tegen chlamydia. Al tientallen jaren zijn experts bezig om de chlamydia bacterie beter te begrijpen. De bacterie wordt overgedragen via onveilig seksueel contact en veroorzaakt ontstekingen in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Een besmetting met de bacterie kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Wetenschappers in Southampton zeggen grote vooruitgang geboekt te hebben in de ontwikkeling van een vaccin tegen chlamydia.

Al tientallen jaren zijn experts bezig om de chlamydia bacterie beter te begrijpen. De bacterie wordt overgedragen via onveilig seksueel contact en veroorzaakt ontstekingen in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Een besmetting met de bacterie kan leiden tot onvruchtbaarheid.

De onderzoekers uit Southampton hopen dat de doorbraak zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van een vaccin. Professor Ian Clarke van de University of Southampton zegt in Daily Mail: ‘Dit is een zeer belangrijke stap vooruit en we zijn er trots op dat wij de eerste mensen zijn die dit hebben bereikt.’

Chlamydia

Jaarlijks lopen zo’n er jaar lopen zo’n 60.000 mannen en vrouwen chlamydia op in Nederland. Chlamydia is in Nederland de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening.

De soa blijft vaak lange tijd onopgemerkt omdat de klachten vooral bij vrouwen onduidelijk zijn.

Zeventig procent van de vrouwen met chlamydia heeft geen klachten. Hierdoor kan je zonder het te weten jarenlang met chlamydia rondlopen en anderen infecteren. Als er wel klachten zijn, gaat het meestal om toegenomen vaginale afscheiding of een branderig gevoel bij het plassen.

Ook mannen merken vaak niets als ze chlamydia hebben opgelopen. Soms is het te merken aan pijn bij het plassen of wat afscheiding uit de penis.

Zonder behandeling kan chlamydia bij vrouwen opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. De ontsteking veroorzaakt littekens en verklevingen in de eileiders. In het ergste geval kan de vrouw zelfs onvruchtbaar worden.

Bij mannen kan de ontsteking ook opstijgen. Echter komt dit minder vaak voor dan bij vrouwen. De bacteriën kunnen via de plasbuis en de zaadleiders in de bijbal terechtkomen. Dit kan dan leiden tot een bijbalontsteking, waardoor er ook littekens en verklevingen kunnen ontstaan. Dit kan net als bij de vrouw leiden tot verminderde vruchtbaarheid.