Doorligplekken verhogen sterftecijfer ouderen

0
453

 

Ouderen die in het ziekenhuis doorligplekken ontwikkelen, lopen een grotere kans om tijdens hun opname te overlijden. Ook moeten ze langer worden opgenomen dan patiënten zonder doorligplekken. De kans dat ze 30 dagen na hun ziekenhuisontslag weer terug moeten komen voor een heropname ligt ook hoger. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië (UCLA).

Onderzoek bij ouderen

De onderzoekers volgden twee jaar lang meer dan 51.000 Amerikanen die in verschillende ziekenhuizen lagen. 4,5 procent van de patiënten ontwikkelde een doorligplek gedurende hun opname. De meeste van die plekken verschenen op het staartbeen, gevolgd door de heup, billen en hielen. Van de 3000 mensen die het ziekenhuis binnenkwamen met een doorligplek ontwikkelde 16,7 procent een tweede plek op een ander deel van hun lichaam.

Gevaar doorligplekken

Volgens de onderzoekers lopen mensen met chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart-en vaatziekten en obesitas het meeste risico op doorligplekken. Ook mensen die steroïden slikken lopen een verhoogd risico.

Doorligplekken zijn gevaarlijk omdat ze geïnfecteerd kunnen raken. Met een zwakke gezondheid kan dit fataal zijn.

Bron: UCLA newsroom