“Drop helpt tegen tandbederf”

0
2041

Dat snoep slecht is voor je tanden weet iedereen. Maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat twee stoffen in drop – op grote schaal gebruikt in de Chinese traditionele geneeskunde- tandbederf en tandvleesontsteking tegengaan. Onderzoeker Stefan Gafner en zijn collega’s ontdekten dat zoethoutwortel, het belangrijkste bestanddeel van drop, een antibacteriĆ«le werking heeft.

Dat snoep slecht is voor je tanden weet iedereen. Maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat twee stoffen in drop – op grote schaal gebruikt in de Chinese traditionele geneeskunde- tandbederf en tandvleesontsteking tegengaan.

Onderzoeker Stefan Gafner en zijn collega’s ontdekten dat zoethoutwortel, het belangrijkste bestanddeel van drop, een antibacteriële werking heeft.

‘In de Chinese traditionele geneeskunde worden de wortels van de zoethoutplant veel gebruikt. Er zijn maar weinig studies gedaan naar de geneeskrachten van de zoethoutwortel’, aldus Gafner.

Om te testen of de zoethoutwortel de bacteriën die tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken kunnen bestrijden, onderzochten de wetenschapers diverse stoffen in drop. Ze ontdekten twee effectieve antibacteriële stoffen in zoethout.

De onderzoekers laten weten dat het belangrijk is om eerst de huisarts te raadplegen voordat je de zoethoutplant gaat gebruiken voor een mooi gebit. Zoethoutwortel is namelijk vijftig keer zoeter dan suiker en kan vervelende bijeffecten hebben.

Drop
Drop is een typisch Europees snoepgoed. Het wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant. Glycyrrhizine is een bestanddeel van zouthoutwortelextract.

Door dit bestanddeel kan het eten van veel drop een hoge bloeddruk veroorzaken. Het eten van glycyrrhizinehoudende voedingsmiddelen kan ervoor zorgen dat je je lichaam meer vocht vasthoudt, waardoor je bloeddruk omhoog gaat.

Het Voedingscentrum raadt vooral kinderen, zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk, mensen met aanleg voor een hoge bloeddruk en mensen met aanleg voor oedeemvorming aan om dagelijks gebruik van producten met zoetwortelextract te beperken of helemaal te vermijden.

Lees ook:

Zoethout helpt bij kwaaltjes menopauze

Suikervrije kauwgom niet per definitie goed voor gebit

Acht poetstips om te onthouden