Druiven bieden bescherming tegen orgaanschade

0
821

Druiven bieden bescherming tegen orgaanschade veroorzaakt door het metabool syndroom. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Het onderzoek is gepresenteerd op de conferentie Experimental Biology 2013 in Boston, die deze week plaatsvindt. Volgens de onderzoekers zorgen de natuurlijke stoffen in druiven, genaamd polyfenolen, voor het beschermende effect.

Druiven bieden bescherming tegen orgaanschade veroorzaakt door het metabool syndroom. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Het onderzoek is gepresenteerd op de conferentie Experimental Biology 2013 in Boston, die deze week plaatsvindt.

Volgens de onderzoekers zorgen de natuurlijke stoffen in druiven, genaamd polyfenolen, voor het beschermende effect.

Metabool syndroom

Metabool syndroom is een aandoening die bestaat uit een cluster van risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Risicofactoren zijn: een hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterol en overgewicht. Een vijfde afwijking die vaak hiermee gepaard gaat is Proteïnurie, verhoogde eiwitafscheiding in de urine.

Onderzoeker E. Mitchell Seymour onderzocht samen met zijn team welke gezondheidseffecten een vet dieet met druiven en zonder druiven had op de lever, het hart, de nieren en het vetweefsel van obesitasgevoelige ratten.
Er werden zowel blauwe, rode en witte druiven gebruikt.

Na negentig dagen ontdekten de onderzoekers dat de ontstekingsmarkers (stoffen die betrokken zijn bij ontstekingsreacties) bij de ratten die het dieet met de druiven consumeerden waren verlaagd, met name in het vetweefsel op de buik en in de lever.
Bovendien ontdekten zij dat de degenen die het dieet met de druiven consumeerden minder vet hadden rond de lever, de nieren en op de buik dan degenen die geen druiven aten.

Bron: artikel – Medicalnewstoday