Duizenden klachten bij huisarts over cosmetica

2
816

 

Afgelopen jaar hebben zo’n 14.000 vrouwen en 3.000 mannen de huisarts bezocht vanwege klachten door cosmetica. Dat blijkt maandag uit gepubliceerde cijfers van de Continue Morbiditeitsregistratie van het NIVEL.

Roodheid en jeuk

In de meeste gevallen gaat het niet om zeer ernstige klachten. De meest genoemde symptomen zijn roodheid en jeuk, veroorzaakt door geurstoffen en conserveermiddelen in cosmetica.

Een enkele keer geven ze ernstige klachten. Bij slechts 3 tot 4% van de meldingen gaat het om ernstige klachten. Uit de gegevens van het NIVEL blijkt dat er twee meldingen zijn geweest van bewusteloosheid na gebruik van een haarkleurmiddel.

Het onderzoeksinstituut Nivel meldt dat cosmetica in Nederland in principe veilig zijn, maar dat geurstoffen en conserveermiddelen nogal eens roodheid of jeuk veroorzaken.

Isothiazolinonen in cosmetica

Vooral stoffen in haar-en huidverzorgingsproducten, in zonnebrandmiddelen en make-up zoals oogcontourcrème, oogmake-up en oogmake-up remover kunnen voor irritaties zorgen.
Opmerkelijk veel patiënten reageren op isothiazolinonen die in cosmetica als conserveermiddel worden gebruikt, zo blijkt uit plakproeven.

Bron: artikel – Onderzoeksinstituut Nivel

2 REACTIES