Eén op de vijf vrouwen is doodsbang voor de tandarts. Ze lijden aan een aandoening die bekend staat als ‘extreme tandheelkundige angst’. Dat toont een onderzoek aan onder 11.400 Britse mannen en vrouwen.
Meer dan de helft van de vrouwen (54 procent) is de dag voor de tandartsafspraak nerveus en 57 procent van de ondervraagden zegt bang te zijn in de wachtkamer. Ook blijkt uit het onderzoek dat 19 procent van de vrouwen zoveel angst heeft dat ze nooit meer een afspraak bij de tandarts durven te maken. Bij mannen heeft maar tien procent last van een tandartsfobie. Toch zeggen tandartsen dat mannen waarschijnlijk net zo bang zijn als vrouwen, maar dit niet durven toe te geven. 39 procent van de mannen is nerveus op de dag vóór de afspraak en 42 procent is in de wachtkamer bang. 79 procent van de vrouwen is bang wanneer ze weten dat er geboord moet worden. Bij mannen ligt dit percentage iets lager, namelijk op 65 procent.
Tandartsen zeggen dat ze hun best doen mensen te stimuleren om hun angst toe te geven, zodat ze voor een afspraak kunnen worden gekalmeerd. Sommige patiënten praten over hun angst en anderen hebben een injectie (verdoving) of lachgas nodig om rustig in de stoel te kunnen zitten.
Volgens professor Nigel Carter geven patiënten achteraf vaak toe dat hun controle niet zo erg was als ze hadden gedacht. Ouderen zijn volgens de professor minder bang voor de tandarts. Slechts acht procent van de mensen ouder dan 65 jaar lijdt aan een tandartsfobie. Dit kan komen doordat ze een kunstgebit dragen.
Meer dan een derde van de Britten laat zijn gebit niet regelmatig controleren. 27 procent maakt alleen een afspraak bij problemen.
Hoe vaak maak jij een afspraak bij de tandarts?