Eerder ontdekken van eierstokkanker

Eerder ontdekken van eierstokkanker

Tumoren in de eierstokken zijn in een vroeg stadium moeilijk te ontdekken, waardoor het soms te laat is om deze effectief te behandelen tegen de tijd dat ze gevonden worden.

Bij vrouwen waar eierstokkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt is de overlevingskans gemiddeld 90 procent. Wordt de kanker in een later stadium ontdekt, dan is de overlevingskans vaak een stuk lager, gemiddeld minder dan 30 procent.

Nieuwe methode screening eierstokkanker

Onderzoekers hebben nu een nieuwe methode van screening op eierstokkanker ontwikkeld. Volgens Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Texas ziet deze methode er veelbelovend uit.

De Amerikaanse studie van de Universiteit van Texas onder 4.051 vrouwen, gepubliceerd in het tijdschrift Cancer, laat zien dat de nieuwe methode mensen kan identificeren die een behandeling nodig hebben.

Momenteel wordt in Engeland een grootschalig onderzoek uitgevoerd onder 50.000 mensen. Dit onderzoek wordt in 2015 voltooid en moet de definitieve resultaten geven.

Algemene kwalen

De eierstokken liggen min of meer vrij in de buikholte. Daardoor hebben vrouwen in het begin van de ziekte meestal geen klachten. Om die reden wordt eierstokkanker vaak pas in een laat stadium ontdekt.

De symptomen die later ontstaan wanneer de ziekte zich uit breidt lijken vaak op ‘algemene kwalen’, zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid, vage buikpijn, verstopping en vaker plassen dan normaal.

Eiwit

Wetenschappers weten inmiddels dat het niveau van een bepaald eiwit in het bloed (CA125) vaak hoger is bij mensen met eierstokkanker. Maar dit resultaat is volgens hen echter niet betrouwbaar te noemen. Sarah Blagden, van the Ovarian Cancer Action research centre zegt: “In vergelijking met de studie die momenteel nog in het Verenigd Koninkrijk wordt uitgevoerd, is dit een kleine studie. Maar met deze studie wordt wel aangetoond dat effectieve ovariële screening mogelijk is”.

“In 2015 zullen de langverwachte resultaten van de UKCTOCs study beschikbaar zijn, maar deze Amerikaanse studie heeft al bemoedigende resultaten opgeleverd”, aldus Blagden.

Bron: artikel – BBC

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie