Effectiviteit diëten ter discussie

0
595
Afvallen

Veel mensen met overgewicht kiezen voor een dieet om af te vallen. Geinspireerd door onder andere Sonja Bakker, Atkins en Montegnac hoopt men op blijvend resultaat. Deze diëten onderscheiden zich vaak in de keuze voor veel of weinig koolhydraten, eiwitten of vetten. Recent onderzoek gedaan door de Harvard School of Public Health en de Louisiana State University tonen aan dat het eigenlijk niet zoveel uit maakt welk dieet je volgt. In het onderzoek werden vier dieten (met een variatie in koolhydraten, eiwitten en vetten) getest bij ruim 800 proefpersonen voor een periode van twee jaar.

De uitkomst naar twee jaar onderzoek was dat men het eerste half jaar het meest afviel. Het tweede jaar nam het gewicht echter weer toe. Gemiddeld verloren de proefpersonen over een periode van twee jaar twee kilo. Het gewichtsverlies was voornamelijk rond de heupen. Nogmaals: geen significant verschil tussen de verschillende dieten. Tijdens dit onderzoek is er niet gekeken naar de gezondheid van de proefpersonen, enkel het gewicht.

Ons advies om af te vallen is: eet GEZOND, eet iets MINDER dan normaal, drink veel WATER en SPORT. Op deze manier werk je aan een structureel beter gewicht wat zal leiden tot een gezonder leven.