Eieren zijn gezonder dan ooit. Jarenlang werd gezegd dat het beter is om niet elke dag een ei te eten. Het eten van veel eieren zou slecht zijn voor je cholesterolgehalte. Maar een nieuwe studie toont aan dat het cholesterolgehalte van eieren nu veel lager is dan tien jaar geleden.
Eieren zijn gezonder dan
ooit. Jarenlang werd gezegd dat het beter is om niet elke dag een ei te eten.
Het eten van veel eieren zou slecht zijn voor je cholesterolgehalte. Maar een
nieuwe studie toont aan dat het cholesterolgehalte van eieren nu veel lager is
dan tien jaar geleden.
Eieren bevatten ook meer vitamine D. Deze vitamine zorgt voor sterke botten en gaat tandbederf tegen.
De reden dat het cholesterolgehalte van
eieren in de afgelopen jaren flink is gedaald, zou te wijten zijn aan het
verbod op beendermeel in kippenvoer, dat na de BSE-crisis werd ingevoerd.
Andere studies
Een Amerikaanse studie wees uit dat moderne eieren 13 procent minder
cholesterol en 64 procent meer vitamine D bevatten ten opzichte van een decennium geleden.
Dit wordt ondersteund door een Brits onderzoek waaruit blijkt dat een
middelgroot ei ongeveer 100 mg cholesterol bevat, een derde van de 300 mg
aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Een recent onderzoek van de Surrey
University toont aan dat een of twee eieren bij het ontbijt kan helpen bij het
afvallen. Door het hoge eiwitgehalte hebben we langer een verzadigd gevoel.
In de jaren zestig aten veel Britten ongeveer vijf eieren per dag. Maar in de
jaren negentig daalde dit tot twee of drie eieren per week. Dit was voor een
deel te wijten aan de waarschuwingen over het hoge cholesterolgehalte.