Experts waarschuwen voor resistentie tegen antibiotica

0
749

 

Britse gezondheidsexperts van het Health Protection Agency waarschuwen dat resistentie tegen antibiotica één van de grootste gevaren voor de volksgezondheid is. Bacteriën kunnen resistent raken als zij wennen aan de antibiotica. Dit is een probleem, omdat er maar een beperkt aantal soorten antibiotica beschikbaar is. Als de bevolking hier resistent tegen raakt, kunnen veel soorten ziektes niet meer worden genezen tot er een andere oplossing gevonden wordt.

Resistente bacteriën

Het resistent worden van bacteriën blijkt al in volle gang te zijn. Steeds vaker blijken varianten van bacteriën als E.coli en gonorroe niet te reageren op antibiotica.

De experts waarschuwen dat antibiotica onnodig worden gebruikt om milde infecties te bestijden. Hiermee wordt de resistentie onder de bevolking vergroot. Patiënten worden aangemoedigd zuiniger met antibiotica om te gaan, omdat er erg weinig nieuwe antibiotica in ontwikkeling zijn.

Bewust omgaan met antibiotica

Sally Davies, de Britse ‘chief medical officer’ die de regering adviseert over medische zaken, zei: “Antobiotica verliezen hun effectiviteit met een snelheid die alarmerend en onomkeerbaar is – te vergelijken met de klimaatverandering. Ik verzoek patiënten dringend om goed na te denken over de medicijnen die zij aanvragen en gebruiken. Bacteriën passen zich aan en vinden manieren om de effecten van de antibiotica te overleven, waardoor ze uiteindelijk resistent worden en de medicijnen niet meer werken.”

Bron: BBC