Facebook houdt brein jong

0
718

Ouderen die hun mentale vaardigheden willen aanscherpen, kunnen het beste lid worden van Facebook. Volgens onderzoekers kan het uitkomst bieden voor de eenzaamheid en mentale achteruitgang van ouderen.

Ouderen die hun mentale vaardigheden willen aanscherpen, kunnen het beste lid worden van Facebook.
Volgens onderzoekers kan het uitkomst bieden voor de eenzaamheid en mentale achteruitgang van ouderen.

Voorlopige onderzoeksresultaten van de Universiteit van Arizona suggereren dat het leren gebruik ven Facebook door mannen en vrouwen ouder dan 65 jaar voor een cognitieve boost kan zorgen.

Onderzoekster Janelle Wohltmann, ook werkzaam aan de Universiteit van Arizona organiseerde een Facebooktraining voor 14 ouderen. Deze personen hadden nog nooit de site gebruikt of gebruikten het minder dan een keer per maand.
Voorafgaand vulden alle ouderen, in de leeftijd tussen de 68 en 91 jaar, een vragenlijst in en deden neuropsychologische testen waarbij sociale variabelen gemeten werden zoals hun niveau van eenzaamheid, sociale steun en cognitieve vermogen.

Updating

Haar voorlopige bevindingen, die ze deze maand deelde op de International Neuropsychological Society Annual Meeting in Hawaii, tonen aan dat ouderen na het leren om te gaan met Facebook, ongeveer 25 procent beter scoorden op taken hoe zij voortdurend monitoren en hierbij informatie toevoegen of verwijderen uit hun werkgeheugen. In de psychologie staat deze functie bekend als ‘Updating’.

“Facebook is natuurlijk een enorm fenomeen in onze cultuur”, zegt Wohltmann. “Er starten steeds meer onderzoeken naar de manier waarop jong volwassenen Facebook gebruiken en online sociaal netwerken, maar we weten niet veel over ouderen. En dat terwijl er steeds meer ouderen lid worden van Facebook. Dus ik denk dat het echt belangrijk is om hier onderzoek naar te doen”.

Volgens Wohltmann is verder onderzoek nodig om te bepalen of deelnemers met Facebook zich minder eenzaam en meer sociaal verbonden voelen.

Bron: artikel – Sciencedaily.com