Fastfood gelinkt aan astma en eczeem

Het eten van fastfood kan het risico op astma en eczeem bij kinderen verhogen. Dat blijkt uit een nieuwe, grote studie.

Het onderzoek geleid door wetenschappers van de Universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland toont aan dat kinderen die in hun vroege tienerjaren drie of meer keer per week fastfood eten, 39 procent meer kans hebben op zware astma. Bij zes- en zevenjarigen is dit 27 procent.

Het onderzoek omvatte meer dan 500.000 kinderen uit meer dan 50 landen.

Drie porties fruit

Volgens de onderzoekers neemt het risico op astma bij kinderen met 11 tot 14 procent af wanneer ze drie of meer keer per week porties fruit eten.

Onderzoekers Innes Asher van the University of Auckland en Hywel Williams van the University of Nottingham zeggen: “Als de associatie tussen fastfood, prevalentie van astma en eczeem oorzakelijk van aard is, dan zijn de bevindingen van groot belang voor de volksgezondheid als gevolg van de wereldwijde stijgende consumptie van fastfood”.

Over het algemeen hoeven mensen met astma geen speciaal dieet te volgen. In sommige gevallen kunnen bepaalde voedingsmiddelen, zoals koemelk, eieren, vis, schaaldieren, gist, noten en sommige kleurstoffen en conserveringsmiddelen de symptomen van astma verergeren.

Malayka Rahman van Asthma UK: “Er zijn aanwijzingen dat de vitamines en antioxidanten in verse groenten en fruit een gunstig effect hebben op astma. Wij adviseren mensen met astma dan ook om gezond en evenwichtig te eten. Dat houdt in vijf porties groenten of fruit per dag, meer dan twee keer per week vis en meer dan één keer per week peulvruchten”.

Bron: artikel – BBC

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie